Nyt se on tutkittu: Miksi pariskunnat ovat ärsyttäviä?

Miksi parit ärsyttävät sinkkuja – ja toisin päin?

Selvityksen mukaan ihminen uskoo oman seurustelustatuksensa sopivan parhaiten myös muille. Varsinkin ihmiset, jotka eivät usko statuksensa enää muuttuvan, uskovat oman suhdestatuksensa olevan muillekin se oikea.

Selvityksen tekivät Stanfordin yliopiston ja Waterloon yliopiston tutkijat.

Selvitykseen osallistui 80 sinkkua ja varattua, joilta kyseltiin tietoja heidän suhteensa tilasta ja heidän tyytyväisyydestään tilanteeseen. Tämän jälkeen osallistujat vastasivat kysymyksiin siitä, tulisiko muiden elää samanlaisessa suhdetilanteessa kuin he itse.

Kysymysten vastauksista kävi ilmi, että mikäli ihminen ei uskonut suhdetilanteensa muuttuvan, hän uskoi, että muiden tulisi elää samalla tavalla kuin hän. Vastaus oli sama, kokipa ihminen suhdetilanteensa onnelliseksi tai ei, kertoo livescience-nettisivu.

Sinkulla on hauskempaa treffeillä?

Toisessa, ystävänpäivänä tehdyssä selvityksessä 113 testihenkilöä vastasi kysymyksiin kuvitteellisista treffeistä, joita vietti joko sinkku tai varattu henkilö. Sama tulos toistui: varattujen testihenkilöiden mukaan ystävänpäivä olisi todennäköisesti nautinnollisempi, jos treffailija oli parisuhteessa; vastaavasti sinkkuvastaajien mukaan sinkulla olisi hauskempaa treffeillä.

Varmistaakseen tulosten oikeellisuuden tutkijat tekivät vielä kaksi muuta testiä. 154 henkeä arvioi työnhakijaa, joka oli joko parisuhteessa tai sinkku. Mikäli varattu testihenkilö uskoi oman suhteensa kestävän vielä pitkään, hän todennäköisesti suosi sellaista työnhakijaa, joka oli samanlaisessa pitkässä suhteessa. Samantapainen tulos saatiin kokeessa, jossa testihenkilöt arvioivat poliitikkoja.

Tutkijoiden mukaan selvitys osoittaa, että sekä sinkut että varatut ovat ennakkoluuloisia erilaisen suhdestatuksen omaavaa henkilöä kohtaan.

– Ihminen saattaa olla tietoinen tavastaan idealisoida sinkkuna tai suhteessa olemista, mutta hän ei välttämättä ymmärrä, että tämä vaikuttaa hänen kanssakäymiseensä muiden kanssa, tutkijat kirjoittavat.

Selvityksestä julkaistaan artikkeli Psychological Science -lehdessä.


Lue myös:


AVA on myös Twitterissä! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.


AVA/Maria Aarnio

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat