Nyt puhuvat sairaanhoitajat maskikriisin keskiössä: Kysely paljastaa karmeita tietoja itse tehdyistä suojaimista ja ohjeista sääntöjen laiminlyöntiin – "Hoitajia pidetään orjina"

8:43
Katso yllä oleva video: Koronavirus leviää hoivakodeissa – ay-johtaja: hoitajia ei voi syyttää, suojavarusteet eivät riitä.

Sairaanhoitajaliiton kysely paljastaa karun tilanteen suojavarusteiden puutteista terveydenhuollossa ja epämääräisistä ohjeista. Ongelma on johtanut jo äärimmäisiin tilanteisiin, minkä vuoksi sairaanhoitajat ovat huolissaan omasta ja potilaidensa turvallisuudesta.

Katso yllä oleva video: Koronavirus leviää hoivakodeissa – ay-johtaja: hoitajia ei voi syyttää, suojavarusteet eivät riitä.

Sadat sosiaali- ja terveydenhuollon parissa työskentelevät kertovat, kuinka työntekijöitä on kehotettu rikkomaan sääntöjä ja ratkaisemaan itse, miten selviytyä, kun suojavarusteita ei yksinkertaisesti riitä niin paljon kuin niitä tarvittaisiin.

Sairaanhoitajaliiton kyselyyn on kuukauden aikana vastannut yli 700 henkilöä. Heistä valtaosa työskentelee julkisella sektorilla sairaanhoitajina.

Itse tehtyjä suojamaskeja ja sadetakkeja

Joissakin paikoissa samaa suu-nenäsuojusta on kehotettu käyttämään jopa kahden viikon ajan tai niin pitkään, kunnes se hajoaa.

– FFP3-maskeja ei ole käytettävissä lainkaan, vaikka potilaille pitäisi joudutaan tekemään toimenpiteitä, joissa ehdottomasti pitäisi olla 3-luokan maski, esimerkiksi imemään hengitysteitä.

– Johtavalta lääkäriltä tuli viesti: Henkilösuojusten riittävyys palveluasumisen yksiköissä pyritään turvaamaan. Valmistautukaa kuitenkin improvisoimaan. Suu-nenäsuojusmaski syntyy nopeasti talouspaperista, niiteistä ja kuminauhoista, kertoo toinen vastaaja.

Eikä tilanne rajoitu vain suusuojiin.

– Suojavarusteita ei ole ollut saatavilla, joten tilalle on tarjottu muun muassa sadetakkeja, kertoo eräs vastaaja.

"Kun suojavälineitä ei ole, ei elvytetä"

Suojavarusteiden puute on johtanut jopa siihen, että osassa paikoista niiden käyttövaatimuksesta on ohjeistettu joustamaan.

– Saimme ohjeistuksen, jonka mukaan laitoshuoltajat voivat käydä "pikaisesti" koronaepäiltyjen ja koronapositiivisten potilashuoneissa ilman suojaimia, kommentoi yksi vastaaja.

Eräs vastaaja puolestaan kertoo, että heille annetun ohjeen mukaan koronapotilasta ei saa elvyttää ilman oikeanlaisia suojauksia, joita ei käytännössä löydy sairaalasta, jossa hän työskentelee.

– Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kun suojavälineitä ei ole, ei elvytetä. Kerro tämä sitten omaiselle.

Epämääräisiä ohjeistuksia ei saa kyseenalaistaa

Monet vastaajat kokevat, ettei kukaan ota vastuuta suojavarusteiden puutteista, eikä puutteellisia tai epämääräisiä ohjeistuksia saa kyseenalaistaa.

– Tuntuu, että normaaliolojen tarkat hygieniaohjeet voidaan nyt unohtaa.

Osa vastaajista on tuonut työpaikalleen omia suojamaskeja ja käsien desinfiointiaineita. Erään vastaajan mukaan desinfiointiaineet on siirretty lukkojen taakse säästösyistä.

– Yhdessäkään työvuorossa henkilökunnan wc-tiloissa ei ole ollut riittävästi käsisaippuaa tai käsipaperia, johon kuivata kädet pesun jälkeen. Joissakin wc-tiloissa kädet kuivataan pyyhkeeseen, joka ei ole millään tavalla hygieenistä edes normaalioloissa, yhdessä vastauksessa kuvaillaan tilannetta.

"Oma terveys on viimeinen hinta, jonka valtio saa minusta irti"

Kyselyn vastauksissa korostuu myös terveydenhuoltohenkilökunnan uupumus.

Useampi vastaaja kokee olevansa kuin orja. Monet myös pohtivat alan vaihtoa lähitulevaisuudessa.

– Hoitajia tunnutaan pitävän eräänlaisina orjina, joiden tehtävä on nöyrästi palvella muuta kansaa unohtaen samalla muut velvoitteensa ja elämänsä. Hoitajat voidaan velvoittaa nykyoloissa mihin tahansa työtehtäviin milloin tahansa ja miten tahansa.

– Kun tai pikemminkin jos tästä selvitään, lopetan työni hoitajana. Nämä palvelusvuodet saavat riittää. Oma terveys on viimeinen hinta, jonka valtio saa minusta irti. Jos sen saan pitää, olen kiitollinen, ja kuittaan ulos viimeisen kerran.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja