Kuinka pitkään sairastanut on turvassa? Voiko iäkäs mennä hammaslääkäriin? Vaikuttavatko antibiootit koronatestin tulokseen? Asiantuntijat vastaavat katsojien kysymyksiin

THL:n yksikön päällikkö Taneli Puumalainen ja STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastaavat katsojakysymyksiin koronaviruksesta 22:16
Video: Paljonko koronasta on jo parantunut ja onko ministeriö pohtinut laittavansa poikkeusolojen ajaksi Alkot kiinni? Katso koko asiantuntijahaastattelu videolta.

Voiko iäkäs mennä koronaepidemian aikana hammaslääkäriin? Entä kuinka pitkään sairastanut on immuuni uudelle koronatartunnalle? Asiantuntijat esittivät vastauksensa katsojien koronakysymyksiin Viiden Jälkeen -ohjelmassa. 

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasivat Viiden Jälkeen -erikoislähetyksessä kysymyksiin, jotka askarruttavat nyt monia suomalaisia.

Kokosimme kysymykset ja vastaukset alle.

Kysymys: Kuinka pitkään koronan sairastanut on turvassa uudelta tartunnalta?

Vastaus: Kukaan ei tiedä täysin varmasti.

Uusi koronavirus, eli SARS-CoV-2 on nimensäkin mukaisesti uusi, joten tutkijayhteisöllä on vielä paljon kysymyksiä selvitettävänä. Taudin kehityskulku on yksi niistä. 

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo Viiden Jälkeen -ohjelmassa, että muiden koronavirusten perusteella on näyttöä siitä, että elimistön immuniteetti syntyy muutamaksi vuodeksi. Näin voisi olla uudenkin koronaviruksen tapauksessa, mutta vielä on liian aikaista esittää arviota immuniteetin kestosta.

– Uusi koronavirus on todellakin uusi, joten tätä emme vielä tiedä. 

Kysymys: Voiko iäkäs henkilö mennä hammaslääkäriin koronaepidemian aikana?

Vastaus: Kyllä voi.

Viiden Jälkeen -erikoislähetykseen kysymyksensä lähettänyt, nimimerkki mummo 70+ halusi tietää, uskaltaako hammaslääkäriin lähteä. Suomi on ohjeistanut iäkkäitä pysyttelemään eristyksissä, koska tauti on riski iäkkäille.

– Jos tarve on mennä, kyllä uskaltaa, Puumalainen vakuuttaa.

Kysymys: Voiko antibioottikuuri vaikuttaa koronatestin tulokseen?

Vastaus: Ei voi.

Kysymykseensä lähettänyt henkilö kertoi sairastuneensa hiljattain tautiin, jonka oireet vastasivat tyypilliseen koronavirustaudin oireisiin. Hän kertoi saaneensa lääkkeeksi antibioottikuurin. Koronatestikin otettiin, mutta tulos oli kuitenkin negatiivinen.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kuitenkin sanoo, ettei ainakaan antibioottikuuri voi koronatestin tulokseen vaikuttaa.

– Mikään laboratoriotesti ei ole täydellinen, mutta PCR-testi poimii viruksen herkästi, jos virus on ylähengitysteissä. Jos tauti on alahengitysteissä, virus ei siitä (ylähengitysteistä otetusta näytteestä) aina näy, mutta sairaaloiden ohje on ottaa silloin näyte alemmista hengitysteistä.

Lue myös:

    Uusimmat