Nyt paistetaan mustikka- ja puolukkaleivonnaisia

Nyt on aika tarkastaa pakastimesta, paljonko siellä on esimerkiksi viime syksyn mustikoita ja puolukoita. Jos marjoja on vielä jäljellä, on korkea aika ilahduttaa perhettä ja ystäviä herkullisilla leivonnaisilla.

Nopea marjapiirakka

12-14 palaa

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl kauraleseitä
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/2 tl vanilliinisokeria
  • 1 dl täysmehua tai maitoa
  • 1/2 dl öljyä
  • Pinnalle:
  • 5 dl marjoja (esim. mustikoita)

Sekoita kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot, leseet, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos muna-sokeriseokseen vuorotellen mehun (tai maidon) ja öljyn kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 25 cm). Levitä pinnalle marjat. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Puolukkapala

  • Pohja:
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • Päällinen:
  • 400 g maitorahkaa
  • 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 150 g puolukoita
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • Koristeluun:
  • puolukoita

Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään. Yhdistä jauhot taikinaan siivilän kautta varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta torttu heti uuniin. Paista 200-asteessa noin 8-10 minuuttia. Jäähdytä hieman.

Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Koristele puolukoilla.

Gluteeniton puolukkatorttu

  • Pohja:
  • 2 dl gluteenittomia jauhoja
  • 1/4 dl perunamuusijauhetta
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g kasvimargariinia (80%)
  • 1 kananmuna
  • Täyte:
  • 3 dl puolukoita
  • 1/2 rkl perunajauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • Kuorrutus:
  • 3 kananmunan valkuaista
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 3 dl kookoshiutaleita

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä voi ja hiero ryynimäiseksi. Viimeiseksi kananmuna voimakkaasti vatkaten. Painele taikina jauhotetuin käsin torttuvuokaan, myös reunoille.

Täytteen aineet sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan taikinan päälle. Pannaan vuoka uuniin ja annetaan kypsyä 175 asteessa kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.

Kuorrutuksen valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, sokeri lisätään vähitellen ja viimeiseksi kookoshiutaleet. Seos pursotetaan melkein kypsän tortun päälle ja pannaan vielä uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat