NYT: Kreikka salakuljettanut yli tuhat pakolaista merelle ja jättänyt heidät ylikuormitetuille pelastuslautoille: "Todella epäinhimillistä"

7:21
Maaliskuussa tuhannet pakolaiset pyrkivät Turkista Kreikkaan. Katso videolta MTV:n kirjeenvaihtajan raportti tilanteesta.

New York Times kertoo, että Kreikan viranomaiset ovat kuljettaneet pakolaisia salaa maaliskuusta lähtien. Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle

New York Timesin mukaan maaliskuusta lähtien ainakin 1072 turvapaikanhakijaa on hylätty Kreikan aluevesille viranomaisten toimesta. Henkilöt on jätetty merelle joskus vuotaviin ja ylitsepursuaviin kumiveneisiin.

Lehdellä on tiedolleen lukuisia lähteitä, muun muassa eri ihmisoikeusjärjestöt, tutkijat ja Turkin rannikkovartiosto. Lehti on myös haastatellut tilanteista selvinneitä henkilöitä ja saanut heiltä tapauksista kuvallisia todisteita.

– Se oli todella epäinhimillistä, kertoi Najma al-Khatib, 50-vuotias syyrialainen opettaja.

Hänen kertomansa mukaan viranomaiset veivät hänet ja 22 muuta henkilöä pidätyskeskuksesta merelle. Turvapaikanhakijoiden joukossa oli kaksi vauvaa ja heidät kaikki jätettiin kumiveneeseen merelle tuuliajoille. Heidät löydettiin lopulta Turkin rannikkovartioston toimesta.

Al-Khatib kertoo lähteneensä Syyriasta pommituksen pelon vuoksi.

– Tämän tapahtuman jälkeen toivoin, että olisin kuollut pommituksessa.

Kreikan hallitus on kieltänyt, että heidän toimintansa olisi laitonta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja