Nuoruustyypin diabeteksesta löytyi uusi, pelottava riski

Nuoruustyypin diabetesta sairastavien riski sairastua epilepsiaan oli noin kolme kertaa suurempi kuin muiden potilaiden, kertoo tuore tutkimus.

Nuoruustyypin diabetesta sairastavat voivat sairastua myös epilepsiaan tavallista herkemmin. Riski saattaa johtua veren glukoositasojen liiallisesta noususta ja laskusta ja niiden haitallisista vaikutuksista hermostoon, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tiedot perustuvat taiwanilaistutkimukseen, jossa 2 600 nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetesta sairastavaa verrattiin 26 000 diabeteksen suhteen terveeseen. Potilaiden terveystiedot saatiin kansallisesta sairausvakuutusrekisteristä.

Vertailun perusteella nuoruustyypin diabetesta sairastavien riski sairastua epilepsiaan oli noin kolme kertaa suurempi kuin muiden potilaiden. Riski havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja.

Tutkimus ei paljasta, mistä suurentunut sairastumisriski johtuu, mutta nuoruustyypin diabetesta potevien veren glukoositasot nousevat välillä haitallisen suureksi ja toisaalta ne laskevat välillä liian alas. Tämä saattaa tutkimusten perusteella olla vahingoksi keskushermostolle ja aiheuttaa hermostollisia ongelmia.

Toinen selitys voi olla nuoruustyypin diabeteksen autoimmuunisissa ja tulehduksellisissa piirteissä. Nämä saattavat selittää yhteydet epilepsiaan, mutta varmaa tietoa mekanismista ei ole.

Nuoruustyypin diabeteksessa kehon immuunijärjestelmä hyökkää insuliinia tuottavia haimasoluja vastaan, mikä vähitellen johtaa veren glukoositasoja säätelevän insuliinin vähentymiseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinia pistoksina. Suomessa nuoruustyypin diabetesta sairastavia on noin 40 000, mikä on enemmän kuin missään muualla.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Diabetes 16:56

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat