Nuoruuden salaisuus: Tämäkö peruuttaa ikääntymisen?

Salaisuus nuorena pysymiseen voi olla erittäin omalaatuinen. Tutkijat väittävät, että käyttäytymällä kuin mehiläiset voit estää aivojesi ikääntymisen.

Arizonan yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että mehiläiset pystyvät peruuttamaan aivojen ikääntymisen tekemällä samankaltaisia töitä kuin lajin nuoret yksilöt.

Tutkimuksissa nuoremmat mehiläiset poistettiin pesästä, jolloin vanhemmat mehiläiset joutuivat hoitamaa jälkeläisiä. Kymmenen päivän kuluttua 50 prosentilla mehiläisistä huomattiin parantunut oppimiskyky.

– Tutkimukset osoittivat, että kun mehiläiset pysyvät pesässä ja pitävät huolta jälkeläisistään ne pysyvät henkisesti tehokkaina, päätutkija Gro Amdam kertoo Live Science -sivuilla.

– Kun mehiläiset jättivät pesän ja lähtivät keräämään ruokaa, ikääntyminen alkoi nopeasti.

Mehiläisten ja ihmisten aivot muistuttavat toisiaan

Mehiläisten aivosolut muistattavat hyvin paljon ihmisen aivosoluja, joten tutkimustulokset viittaavat siihen, että ihmiset voivat soveltaa tuloksia omaan elämäänsä.

Vanhetessaan mehiläisten aivotoiminta heikkenee ja ne menettävät kyvyn oppia uusia asioita. Syyt muutoksiin johtuivat proteiinista nimeltä Prx6, jota löytyy myös ihmiskehosta. Se suojaa aivoja dementiaa ja esimerkiksi Alzheimerin tautia vastaan.

Muokkaamalla käyttäytymistapojaan ja pysymällä sosiaalisesti aktiivisina ihmiset voivat auttaa aivojaan pysymään nuorena.

– Kenties muuttamalla tapaa, jolla suhtaudumme ympäristöömme, voimme auttaa itseämme pysymään nuorina, Adman pohtii.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi säännölliset kävelyt ja musiikin opiskelu auttavat pysymään henkisesti nuorina.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat