Mainos

Nuorten puuseppien taidonnäytteitä

Modernin perinnetalon sisustukseen osallistuu vahvasti Seinäjoen ammattikorkeakoulu, jossa koulutetaan – monen muun alan lisäksi – niin sisustustekstiili- kuin vaatetuspuolen ammattilaisia kuin kalustemuotoilijoita. Oppilaitoksella on useita toimipisteitä, mutta kalustemuotoilijoita koulutetaan sopivasti maan kaiketi perinteikkäimmässä huonekalukunnassa, Jurvassa. Siellä toimivat myös puusepänalan ja koristeveiston opetusohjelmat.

Kannustalojen sisustussuunnittelijan kanssa sovittiin aluksi paneloinnin tekemisestä. Yhteistyö laajeni sitten myös huonekaluihin. Kalustemuotoilun 3. vuosikurssin oppilas Matti Korpela esittelee mallinnusta, jossa näkyvät opiskelijoiden osa-alueet: "Lastenhuoneen kaapit ja sängyt tulevat meiltä, samoin kirjahyllyt ja erilaiset tasot."

Saman vuosikurssin oppilas Aleksanteri Alanen kertoo paneloinnista: "Se poikkeaa tavanomaisesta sillä tavalla, että seinälle on pystytetty niin sanottuja kehyksiä. Massiivikoivusta tehty paneeli on mdf-levyn varassa ja asennetaan seinään elementteinä." Panelointi kiertää lähes koko talon puolikorkuisena – vain eteisessä se yltää kattoon asti yhdessä suuren peilin kanssa.

Tämän kaltainen moniosaaminen, jossa sama ihminen tai sama työryhmä suunnittelee sisustusmateriaalit, valmistaa ne ja asentaa vielä paikalleenkin on harvinaista herkkua – ja opettavaista: "Tässä on todellakin otettava huomioon myös asennustyön helppous tai vaikeus. Suunnittelutyössähän ajatellaan useimmiten vain ulkonäköä."

Haastavimmaksi opiskelijat ovat kokeneet sen, että sisustussuunnittelijan tekemän pohjatyön yhtenäinen linja on kyettävä säilyttämään myös kalusteissa. Niiden pitää sopia linjaan ja tukea suunnitelmaa. Toisaalta myös ajoittaminen on ollut haasteellista, sillä varsin mittava hanke on sovitettava muuhun opiskeluun.

"Pääasiassa olemme lähettäneet suunnittelijalle 3D-kuvat, joista hänen on helppo hahmottaa. mistä on oikein kysymys", Korpela kertoo. "Häneltä on tullut sekä hyväksyvää että kieltävää palautetta... pääasiassa kuitenkin hyväksyvää. Sitten on haettu yhteisesti paras ratkaisu."

Kumman näköinen talosta sitten tulee, opiskelijoiden vai sisustussuunnittelijan?

"Kokonaisuus on ilman muuta sisustussuunnittelijan näköinen, mutta meidän suunnittelemiemme huonekalujen osalta se on tietysti meidän näköisemme."

Lisätietoja:
Seinäjoen ammattikorkeakoulu: www.seamk.fi
Seinäjoen koulutuskeskus: www.sedu.fi

(JKA 4.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.