Teinit murhasivat kaverinsa puistossa, nuori poika tappoi veljensä, eno surmasi siskonpojan – nämä rikokset ovat järkyttäneet Suomea joulun aikaan

Joulun aika pyhitetään perinteisesti perheen, läheisten, ystävien ja sukulaisten kanssa yhdessä olemiselle, läsnäololle. Kaikille joulu ja sen odotus ei kuitenkaan ole onnellista. Perheväkivalta lisääntyy pyhinä suljettujen seinien sisällä ja tapahtuu myös raakoja väkivaltarikoksia.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 25.12.2020.

Viime vuonna joulukuun alussa Helsingin Koskelassa tapahtui raaka henkirikos, jonka uhriksi joutui vasta 16-vuotias poika. Kolme tekoaikaan 16-vuotiasta poikaa murhasi ikätoverinsa raa’asti ja sadistisella tavalla.

Uhria pahoinpideltiin usean tunnin ajan puistossa. Ennen väkivaltaa hänet juotettiin kovaan humalaan. Poika kuoli muutaman tunnin päästä lukuisiin väkivallasta saamiinsa vammoihin.

Tapaus järkytti koko Suomea. Teon taustalla oli jo pitkään jatkunutta vakavaa kiusaamista.

Kolme tekohetkellä 16-vuotiasta poikaa tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä murhasta, minkä lisäksi heitä tuomittiin myös eräistä muista rikoksista.

Eniten väkivaltaa tehneelle pojalle annettiin 10 vuoden 1 kuukauden, toiselle 9 vuoden 2 kuukauden ja vähiten väkivaltaa tehneelle pojalle 8 vuoden 2 kuukauden vankeusrangaistus.

2:13
"Ei olisi ikinä tehnyt itse pahaa kellekään." Näin Uutisaamussa luonnehdittiin Koskelan väkivallanteon uhria.

7:36
Helsingin Koskelan murhaepäilyssä käytetty raakaa ja pitkäkestoista väkivaltaa – tutkinnanjohtaja kertoo uudet tiedot tapauksesta: "Toisen epäillyn äiti otti yhteyttä viranomaisiin"

Koskelan henkirikos ei ole suinkaan ainoa väkivaltarikos, joka on tapahtunut Suomessa ennen joulua tai jouluna ja joka on järkyttänyt paitsi uhrien lähipiirejä, mutta myös laajemmin kansalaisia.

MTV Uutiset koosti rikostapaukset joulun ajalta, jotka eivät unohdu.

Nuori poika tappoi veljensä

Kuopion Riistavedellä tapahtui joulukuun 16. päivän iltana vuonna 1999 erityisen traaginen henkirikos, kun 15-vuotias poika tappoi 10-vuotiaan pikkuveljensä perheen kodissa. Kotona oli tapahtuma-aikaan myös kaksi muuta lasta, mutta vanhemmat eivät olleet paikalla. Isä oli teon aikaan pihatöissä.

Henkirikoksen jälkeen tekijä pakeni paikalta, mutta hänet tavoitettiin myöhään samana iltana. Hänet vietiin hoitoon Niuvanniemen sairaalaan. Pojan perheelle tapahtunut oli valtava järkytys.

Poikaa epäiltiin nuorena henkilönä tehdystä murhasta, mutta syyttäjä päätyi syyttämään häntä nuorena henkilönä tehdystä taposta. Pojalle tehtiin myös mielentilatutkimus, jossa todettiin, että hän oli tekohetkellä syyntakeeton.

Oikeus jättikin pojan syyntakeettomana tuomitsematta rangaistukseen. Henkirikos oli tapahtunut riidan päätteeksi, mutta tapauksesta ei tiedetä enempää, koska juttu käsiteltiin suljetuin ovin ja kaikki asiakirjat salattiin. Asiakirjat salattiin ensin 20 vuodeksi, mutta aikaa on sittemmin pidennetty 60 vuodeksi.

Ekaluokkalaisen lapsen murha jouluaattona järkytti kaikkia

Jouluaattona 2018 tapahtui Helsingissä henkirikos, joka järkytti koko Suomea. Joulun pyhinä tietoon tullut pienen lapsen kuolemantapaus puhutti ympäri maata ja aiheutti surua ja järkytystä laajalti.

Veriteko tapahtui jouluaaton iltana Helsingin Arabianrannassa. Kerrostalossa asuvan perheen jouluvieraaksi oli saapunut 37-vuotias eno, joka surmasi julmasti 7-vuotiaan sisarenpoikansa. Eno todettiin myöhemmin syyntakeettomaksi ja hänet siirrettiin psykiatriseen hoitoon.

Oikeudenkäynti käytiin kokonaan suljetuin ovin, koska siinä tuli esiin paljon arkaluonteisia perheen sisäisiä asioita.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:57
Arabianrannan lapsisurmasta syytetty tuomittiin syyntakeettomana tehdystä murhasta – rikostoimittaja kertoo videolla, miten miehen käy.

Eno ei muistanut tekoa

Syytettyä enoa ei edes kuultu oikeudenkäynnissä. Miehen asianajajan Jarkko Jaatelan mukaan hänen päämiestään ei ollut tarpeellista kuulla, koska mies ei muista varsinaisesta teosta mitään.

– Mielentilatutkimuksen mukaan hänet on todettu syyntakeettomaksi ja jos teko on tehty jonkinlaisessa mielenhäiriössä eikä siitä ole muistikuvia, niin häntä ei ole silloin tarpeellista kuulla, Jaatela sanoi.

Käräjäoikeus totesi miehen syylliseksi ekaluokkalaisen pojan murhaan, mutta syyntakeettomana hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

6:47
Syyttäjä kommentoi Arabianrannan lapsisurmajuttua oikeudenkäynnin tauolla.

Perheenisä murhattiin kotonaan

Joulukuu 2006 alkoi erityisen synkällä tavalla, kun nelilapsisen perheen isä, henkilöstövalmentaja Jukka S. Lahti, 51, murhattiin kodissaan Ulvilan Tähtisentiellä.

Koko perhe oli kotona nukkumassa, kun omakotitaloon tunkeutui joku ikkunan rikkomalla, ja hyökkäsi puukolla Lahden kimppuun. Mies kuoli lukuisista veitseniskuista saamiinsa vammoihin.

Puoliso Anneli Auer soitti hätäkeskukseen ja pakeni perheen lasten kanssa ulos. Puhelussa Auer kertoi poliisille taloon tunkeutuneen miehen surmanneen hänen miehensä.

Poliisit tulivat paikalle nopeasti, mutta murhaajaa ei tavoitettu.

Vaimoa alettiin epäillä kolmen vuoden jälkeen

Ulvilan murha on jäänyt ikuisesti suomalaiseen rikoshistoriaan, niin paljon käänteitä tapauksessa oli useiden vuosien aikana.

Ensin poliisi epäili tuntemattomaksi jääneen miehen murhanneen Lahden. Vuonna 2009, vajaat kolme vuotta henkirikoksen jälkeen, poliisi alkoikin epäillä Anneli Aueria miehensä murhasta.

Hänet vangittiin ja juttu eteni oikeuteen. Marraskuussa 2010 Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Auerin murhasta elinkautiseen. Seuraavana kesänä, heinäkuussa 2011 hovioikeus totesi Auerin syyttömäksi.

Syyttäjät hakivat korkeimmasta oikeudesta valituslupaa.

Syyskuussa 2011 Auer vangittiin epäiltynä useista lapsiin kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista. Rikosten epäiltiin tapahtuneen lähinnä vuosina 2007 ja 2008.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Korkein oikeus palautti jutun alkupisteeseen

Toukokuussa 2012 korkein oikeus myönsi syyttäjille ja osalle asianomistajista valitusluvan murhajuttuun liittyen. Kesäkuussa Auer tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa seksuaalirikoksista seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

Lokakuussa 2012 korkein oikeus palautti Ulvilan murhan käräjäoikeuteen, eli alkupisteeseen.

Satakunnan käräjäoikeus alkoi käsitellä juttua uudestaan kesäkuussa 2013. Muutamaa viikkoa myöhemmin Turun hovioikeus kovensi Auerin seksuaalirikostuomiota 7,5 vuoteen. Auer ilmoitti heti hakevansa valituslupaa korkeimmasta oikeudessa.

Syksyn 2013 käräjäoikeus käsitteli uudestaan Jukka S. Lahden murhaa ja joulukuussa oikeus antoi tuomionsa. Käräjäoikeus tuomitsi Anneli Auerin elinkautiseen vankeusrangaistukseen miehensä murhasta. Päätös syntyi äänestyksellä tuomariäänin 2-1.

Auer valitti tuomiostaan hovioikeuteen helmikuussa 2014. 

Kesäkuussa 2014 korkein oikeus tiedotti, ettei se anna valituslupaa Auerille ja hänen entiselle miesystävälleen Jens Kukalle seksuaalirikosjutussa. Näin ollen Auerin 7,5 vuoden ja Kukan 10 vuoden tuomiot törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja törkeistä raiskauksista jäävät voimaan.

Auer todettiin syyttömäksi murhaan

Murhaoikeudenkäynti järjestettiin Vaasan hovioikeudessa syksyllä 2014. 

Helmikuussa 2015 hovioikeus vapautti toistamiseen Auerin murhasyytteistä. Syyttäjät ilmoittivat haluavansa jutun korkeimman oikeuden käsiteltäväksi eli hakevat valituslupaa.

Joulukuussa 2015 murhajuttu sai viimein päätöksensä, kun korkein oikeus päätti, ettei se anna valituslupaa. Auer on syytön miehensä murhaan.

MTV Uutiset sai Auerilta puhelinhaastattelun pian korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen:

1:24

Syyskuussa 2016 Valtiokonttori myönsi Auerille noin puolen miljoonan korvaukset tämän istuttua syyttömänä vankilassa 611 päivää. 

Lue täältä lisää vuosien vyyhdistä: Auer-vyyhti on kestänyt yli kymmenen vuotta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja