Vuosi koko Suomea järkyttäneestä murhasta: Joulurauha särkyi Helsingissä synkimmällä mahdollisella tavalla, kun eno puukotti 7-vuotiaan pojan kuoliaaksi rauhallisen illanvieton päätteeksi

5:05
Kirkkoherra Kari Kanala muistelee vuosi sitten tapahtunutta järkyttävää murhaa.

Helsingin Arabianrannan kaupunginosassa tapahtuneesta 7-vuotiaan lapsen murhasta on tullut tänään kuluneeksi tasan vuosi. Tässä jutussa kerrotaan, miten koko Suomea järkyttäneet tapahtumat etenivät.

Jouluaattoilta oli sujunut rauhallisesti. Lapset olivat menneet jo nukkumaan.

Asunnolla oli vielä kyläilemään saapunut eno sekä kaksi muuta aikuista. He katsoivat televisiota.

Sitten tapahtui jotain selittämätöntä. Eno hyökkäsi täysin yllättäen nukkumassa olleen 7-vuotiaan pojan kimppuun.

Muut paikalla olleet soittivat hätäkeskukseen. Enon lisäksi asunnossa olleet aikuiset ja molemmat lapset lähtivät ambulanssia vastaan taloyhtiön rappukäytävään.

Eno tuli kuitenkin perästä ja sai napattua 7-vuotiaan pojan takaisin asuntoon. Mies sulki oven perässään ja surmasi lapsen teräaseella nopeasti.

Auttajien saapuessa lapsi oli jo kuollut.

Poliisi on myöhemmin kuvaillut tekotapaa erityisen raa’aksi ja julmaksi. Lapsi kuoli asunnossa väkivaltaan välittömästi.

"Päällimmäinen tunne oli järkytys"

Valtaisan menetyksen kohdanneen ja koko naapuruston joulurauha särkyi synkimmällä mahdollisella tavalla. Muistokynttilät valtasivat talon edustan heti, kun tieto tapahtuneesta tuli julki.

Alueen asukkaat järjestivät muistotilaisuuden menehtyneen lapsen muistolle jo joulupäivänä. Paikallisen kahvilan pihalle saapui lähialueilta reilut sata ihmistä.

Tilaisuudessa puhunut Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala tiivisti kaikkien ajatukset.

– Kun kuulin asiasta, päällimmäinen tunne oli järkytys. Tapahtuma on kauhea myös alueen asukkaille.

Surun tunteiden lisäksi tapahtunut herätti myös runsaasti kysymyksiä. Miten kukaan voisi käydä lapsen kimppuun – etenkään, kun kyse oli sukulaislapsesta?

Poliisi kertoi syistä niukasti

Tapauksen poliisitutkinnan aikana tietoja tapahtuneesta tihkui tiedotusvälineille niukasti.

Enon kerrottiin vedonneen kuulusteluissa kokemiinsa harhoihin, mutta poliisi ei ottanut tarkemmin kantaa teon motiiveihin.

Vastauksia saatiin vasta kesäkuussa, kun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kertoi tutkinnan valmistuttua, että verityö vaikutti yksittäisen henkilön impulsiiviselta teolta.

Kanth korosti poliisin julkaisemassa tiedotteessa erikseen sitä, ettei tutkinnassa tullut ilmi mitään viitteitä esimerkiksi kunniaväkivallasta. Poliisi kommentoi asiaa erikseen, sillä julkisuudessa ja etenkin sosiaalisessa mediassa oli vellonut erilaisia arvailuja teon taustoista.

Poliisitutkinnan aikana lapsen surmannutta enoa oli kuulusteltu kahdesti. Mies oli tunnustanut henkirikoksen.

Koko oikeudenkäynti salattiin

Tapausta puitiin Helsingin käräjäoikeudessa viime heinäkuussa. Koko oikeudenkäynti käytiin suljettujen ovien takana. Yleisöä ei päästetty oikeussaliin edes kuulemaan salaamispäätöstä istunnon aluksi, kuten on tapana.

Suljettuun käsittelyyn päädyttiin muun muassa uhrin omaisten vaatimuksestaan. He tahtoivat turvata uhrin alaikäisen sisaruksen yksityisyyttä ja rajoittaa rikoksen aiheuttamaa tuskaa.

Tietoja suljettujen ovien takaa toi tiedotusvälineille kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski. Hän kertoi oikeudenkäynnin tauolla muun muassa sen, että mielentilatutkimuksessa miehen katsottiin olleen teon tehdessään syyntakeeton.

– Tämän syyntakeettomuuden vuoksi joudumme käsittelemään hyvin yksityiskohtaisesti koko tekokokonaisuutta ja sitä, onko hän missään määrin mieltänyt sitä, mitä teossa tapahtui, kuinka nopeasti teko tapahtui ja miten tapahtumat etenivät, Velitski kommentoi.

Kokenut, sittemmin eläköitynyt syyttäjä Velitski kertoi tiedotusvälineille, että tapaus järkytti myös häntä.

– Se on ihan selvä, että se järkyttää, varsinkin silloin, kun pieni lapsi on uhrina. Tällaisissa tapauksissa käyn aina kerran asian tunnetasolla läpi, mutta siihen ei voi jäädä, koska tällaisia juttuja ei pysty ajamaan, jos sen tekee tunteella.

– Se on pakko siirtää sivuun ja sitten sen ajaa ammattiminänä läpi, Velitski kuvaili omia tunteitaan oikeudessa.

Tekijä määrättiin hoitoon

Käräjäoikeus ratkaisi asian vielä heinäkuun aikana. 37-vuotias tekijä määrättiin vankeusrangaistuksen sijaan psykiatriseen hoitoon. Lisäksi mies velvoitettiin maksamaan kuolleen lapsen oikeudenomistajille vajaat 54 000 euroa korvauksia muun muassa kärsimyksestä sekä hautajaiskuluista.

Miehen katsottiin olevan syyntakeeton, kun hän puukotti 7-vuotiaan lapsen kuoliaaksi. Käräjäoikeuden mukaan teko oli raaka ja julma. Oikeuden mukaan mies kärsi tapahtuma-aikaan mielisairaudesta johtuvista harhoista.

Tuomio julistettiin pitkälti salaiseksi, mutta asiasta julkaistiin julkinen seloste.

Tuomio sai lainvoiman viime syyskuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja