15-vuotiaalle syyte pikkuveljen taposta

15-vuotiaalle koulupojalle luettiin Kuopion käräjäoikeudessa tänään syyte 10-vuotiaan pikkuveljensä taposta. Henkirikos tapahtui Kuopion Riistavedellä joulukuun puolivälissä. Lyhyen käsittelyn jälkeen oikeus määräsi vastaajan mielentilatutkimukseen.

Oikeudenkäynnin alussa johtava kihlakunnansyyttäjä Hannu Susitaival pyysi istuntoa suljetuksi ja jutun asiakirjoja salaisiksi. Syytetyn avustaja, asianajaja Seppo Kolari esitti saman pyynnön.

Käräjäoikeus suostui pyyntöön, koska syytetty on alle 18-vuotias ja jutussa käsitellään erittäin arkaluonteisia, perheen yksityiselämään liittyviä seikkoja. Asiakirjat määrättiin salaisiksi 20 vuodeksi. Myös syytteen sisältö on salainen.

Poliisi tutki rikosta murhana, ja käräjäoikeuden päätöksellä poika on ollut myös vangittuna murhasta epäiltynä. Syyttäjä kuitenkin päätyi syyteharkinnassa pitämään tekoa tappona, joka on tehty nuorena henkilönä. Tilanne voi muuttua, jos pojan mielentilatutkimuksessa tulee esille murhasyytettä tukevaa aineistoa.

15-vuotias tappoi pikkuveljensä perheen kodissa, jossa oli tapahtuma-aikaan myös kaksi muuta lasta. Vanhemmat olivat poissa kotoa. Henkirikoksen jälkeen tekijä pakeni paikalta, mutta hänen tavoitettiin myöhään samana iltana. Hän on ollut hoidossa Niuvanniemen sairaalassa siitä lähtien.

Epäselvyyttä hoitoonpääsyssä

Varsinaisen oikeuskäsittelyn jälkeen syntyi erikoinen tilanne, kun pojan olinpaikasta päätettiin. Lain mukaan hänet olisi pitänyt passittaa Kuopion lääninvankilaan odottamaan mielentilatutkimukseen pääsyä. Oikeus hankki kuitenkin Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta TEO:lta päätöksen, jonka mukaan syytetty määrätään suoraan pakkohoitoon.

TEO:n päätös faksattiin Kuopioon, jonka jälkeen poika voitiin viedä takaisin Niuvanniemen sairaalaan vankilan sijasta. Oikeudenkäynti jatkuu mielentilatutkimuksen valmistuttua.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja