7-vuotiaan lapsen surma järkytti Arabianrantaa vuosi sitten – naapuri kertoo MTV:lle, miten yhteisö toipui tragediasta: "Istuttivat puun pojan muistolle"

5:05
Kirkkoherra Kari Kanala muistelee vuosi sitten tapahtunutta järkyttävää murhaa.

Helsingin Arabianrannassa tapahtui vuosi sitten jouluaattona koko Suomea järkyttänyt lapsisurma. Uhrin perheen naapuri kertoo MTV Uutisille, että naapurusto on pitänyt kauniisti yhtä surunkin keskellä.

Viime vuoden jouluaaton iltana Helsingin Arabianrannassa tapahtui veriteko, joka tulisi puhuttelemaan alueen ihmisiä ja suomalaisia vielä pitkään.

Arabianrannassa sijaitsevassa kerrostalossa asuvan perheen jouluvieraaksi oli saapunut eno, joka surmasi julmasti 7-vuotiaan sisarenpoikansa. Eno todettiin myöhemmin syyntakeettomaksi ja hänet siirrettiin psykiatriseen hoitoon.

Samassa talossa yhä asuva naapuri kertoo MTV Uutisille olleensa joulun aikaan matkoilla, mutta muistaa absurdin tunteen tapahtuneen valjetessa.

– Kun näin nettiuutisista tiedon asiasta, olin hämmästynyt, että se on meidän kaupunginosassa, sitten kadulla, ja sitten talolla. Askel askeleelta tajusi sen iskeneen lähemmäs, kun uutisjuttu aukesi enemmän. Epätodellinen olo ja suru iski, kun ymmärsi keitä he ovat, hän muistelee.

Naapuri antaa haastattelun toiveestaan anonyymisti.

Tietyt paikat muistuttavat perheestä

Suhdettaan uhrin perheeseen naapuri kuvailee lähinnä tuttavalliseksi. 

– Kohtasimme usein samoissa paikoissa, ja perhe palautuu niistä yhä mieleeni. Näin perheen isän usein tietyssä kadunkulmassa salikassi olalla. Esimerkiksi siitä kävellessä usein ajattelen heitä.

Osa perheen paremmin tunteneista naapureista oli käsitellyt tragediaa yhteisesti joukolla. Naapurustoon oli tarjottu myös monelta taholta kriisiapua. Naapurin mukaan heidän oma perheensä käsitteli tapahtunutta keskenään.

– Tammikuussa tuntui tärkeältä, että voi myös jollekin ystävälle puhua ja sanoa ääneen niitä ajatuksia tapahtuneesta.

Lapsen muistolle istutettiin puu

Naapurin mukaan hätkähdyttävintä hänelle on ollut, että tapahtuneesta on kulunut vasta vuosi. Hänen mukaansa asiaa tuli käsiteltyä sen tapahduttua todella aktiivisesti, mutta sittemmin asia on painunut ajatuksissa enemmän taka-alalle.

Uhrin perhe muutti keväällä pois talosta, mutta naapurin mukaan naapurustossa on pysynyt koko ajan kunnioitus heitä kohtaan. Tapahtuneesta puhutaan hienovaraisesti.

– Myöhemmin keväällä naapurit istuttivat puun pihalle tämän pojan muistolle. Sitä puuhannut talotoimikunta sanoitti todella kauniisti, että hänen ystävät haluavat tehdä tällaisen, naapuri kertoo.

Nettikommentoinnista noottia

Naapuri kertoi lopettaneensa jossain vaiheessa tapauksen jälkimaininkien seuraamisen, sillä nettikommenteissa tuntemattomatkin ihmiset tylyttivät uhrin perhettä asiattomalla tavalla.

– Perheestä kirjoitettiin todella inhottavia kommentteja ja vihjailuja, jotka eivät liity mihinkään. Minun teki mieli mennä aina vastaamaan niihin, mutta en kuitenkaan halunnut kommentoida. Sen takia lopetin niiden lukemisen.

Ihmisten hienotunteisuuden puute on harmittanut naapuria uhrin perheen puolesta vielä paljon jälkikäteen.

– Minulla on kauhean kiva ja miellyttävä muistikuva siitä perheestä ennen tuota tapahtumaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja