KKO hylkäsi Auerin hakemuksen seksuaalirikostuomion purkamisesta

Anneli Auerin hovioikeudesta saama seksuaalirikostuomio pysyy voimassa. Korkein oikeus (KKO) päätyi keskiviikkona hylkäämään Auerin hakemuksen tuomion purkamisesta.

KKO:n päätös oli yksimielinen, kertoo esittelijä Tiina-Liisa Autio.

Turun hovioikeus tuomitsi Auerin kesällä 2013 muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista 7,5 vuoden vankeuteen. Auer on jo istunut tuomion.

Purkuhakemuksessaan Auer vetosi muun muassa kahteen uuteen asiantuntijalausuntoon, uuteen lääkärinlausuntoon ja Vaasan hovioikeuden vapauttavaan tuomioon Ulvilan murhajutussa.

Uusissa asiantuntijalausunnoissa oli kyse esimerkiksi rikoksen uhrien kertomusten uskottavuudesta. Hakemuksen mukaan tähän oikeudenkäyntiaineistoon ei ollut aiemmin vedottu ja se olisi oikeudenkäynnissä esitettynä todennäköisesti johtanut syytteiden hylkäämiseen.

KKO kuitenkin katsoo, ettei lausunnoissa ole esitetty sellaisia olennaisia uusia seikkoja, joita ei olisi käsitelty jo aiemmassa oikeudenkäynnissä. KKO ei myöskään katso murhajutussa annettua Vaasan hovioikeuden tuomiota uudeksi selvitykseksi, jonka perusteella seksuaalirikostuomio voitaisiin purkaa. Tuomio koski eri tekoa ja eri tapahtuma-aikaa. 

Purkuhakemuksen hylkäämisestä uutisoi aiemmin aamupäivällä Yle

Oikeudelliset instanssit käyty läpi

Auerin seksuaalirikostuomio Turun hovioikeudesta tuli lainvoimaiseksi kesällä 2014, kun KKO hylkäsi sitä koskeneen Auerin valituslupahakemuksen. Nyt kyse oli ylimääräisestä muutoksenhausta.

Oikeusneuvos Päivi Hirvelä korkeimmasta oikeudesta arvioi, että aikaraja asiassa valittamiseksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) on umpeutunut.

– Määräaikaa sinne valittamisesta ei lasketa mistään ylimääräisen muutoksenhaun määräpäivästä, mistä nyt oli kysymys, vaan se lasketaan alkuperäisen tuomion lainvoimaiseksi tulosta – tämä kuusi kuukautta.

Valitus EIT:hen on siis tehtävä puolen vuoden kuluessa alkuperäisen tuomion lainvoimaiseksi tulosta.

Hirvelän arvion mukaan Auerin seksuaalirikosasiassa aikaraja on näin ollen ylittynyt ja oikeudelliset instanssit on käyty läpi.

– Näin ne nähdäkseni on käyty.

Hirvelä on EIT:n entinen tuomari. Hän oli KKO:ssa yhtenä kolmesta oikeusneuvoksesta päättämässä Auerin purkuhakemuksen kohtalosta.

Anneli Auer kertoo STT:lle lähettämässään sähköpostissa, että laittaa asianajajansa kanssa KKO:n tämänpäiväisestä päätöksestä tiedotteen myöhemmin, viimeistään illalla.  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja