Arabianrannan murhasta syytetty eno oli teon tehdessään syyntakeeton – puukotti 7-vuotiaan siskonpoikansa kuoliaaksi, mies myöntää teon tappona

Helsingin Arabianrannan lapsimurhasta syytetty 37-vuotias mies oli teon tehdessään syyntakeeton.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee juttua parhaillaan salaisena, mutta syyttäjä Eija Velitski kertoi oikeuden tauolla, että mielentilatutkimuksen mukaan mies oli ymmärrystä vailla eli hän on syyntakeeton.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo ennen oikeudenkäyntiä. Lausunnon mukaan mies on syyntakeeton ja hän on tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

– Tämän syyntakeettomuuden vuoksi joudumme käsittelemään hyvin yksityiskohtaisesti koko tekokokonaisuutta ja sitä, onko hän missään määrin mieltänyt sitä, mitä teossa tapahtui, kuinka nopeasti teko tapahtui ja miten tapahtumat etenivät, Velitski kertoi.

Miestä syytetään murhasta, mutta hän myöntää teon tappona. Mies puukotti viime vuoden jouluaattoiltana siskonsa 7-vuotiaan pojan kuoliaaksi tämän kotona.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhasta, koska teko oli erityisen raaka ja julma.

Uhrin isää kuultiin jo

Oikeudenkäyntiin on varattu yksi päivä. Juttu käsitellään kokonaan suljetuin ovin.

Aamupäivällä istunnossa kuultiin puukotetun pojan isää ennen kuin muuta näyttöä otettiin vastaan.

– Prosessi on niin raskas, että oli tärkeää kuulla häntä ensimmäisenä, jotta hän pääsi sitten poistumaan paikalta, syyttäjä Eija Velitski kertoi oikeuden tauolla.

Syytettyä itseään ei ole kuultu salissa.

– Hän on käyttäytynyt hyvin rauhallisesti. Katsotaan nyt, miten pääsemme häntä kuulemaan, syyttäjä kertoi.

Syytetyn asianajajan Jarkko Jaatelan mukaan hänen päämiestään ei ole tarpeellista kuulla, koska mies ei muista varsinaisesta teosta mitään.

– Mielentilatutkimuksen mukaan hänet on todettu syyntakeettomaksi ja jos teko on tehty jonkinlaisessa mielenhäiriössä eikä siitä ole muistikuvia, niin häntä ei ole silloin tarpeellista kuulla, Jaatela sanoi.

Oikeudessa kuullaan myös kolmea ulkopuolista todistajaa.

Rikos tapahtui lähiomaisten kesken

Syyttäjä Eija Velitski sanoi oikeuden tauolla ymmärtävänsä nyt paremmin, miksi koko oikeudenkäynti salattiin.

– Tämä rikos on lähiomaisten kesken tapahtunut, joten tässä tulee väistämättä esiin yksityiselämän piiriin kuuluvia tietoja ja lisäksi näitä terveystietoja, joista osa on jo lain mukaan salassa pidettäviä.

– Tässä jutussa olisi ollut hyvin vaikea edetä, jos se olisi ollut julkinen, koska olisimme joutuneet koko ajan varomaan, että emme kysy mitään sellaista, mikä on salaista tietoa saati sitten mitä toinen olisi pystynyt vastaamaan, Velitski perusteli.

Järkytti kaikkia – myös syyttäjää

Syyttäjä pitää tärkeänä, että oikeus antaisi salaamisesta huolimatta asiasta julkisen selosteen.

– Tämä asia on ollut niin paljon julkisuudessa ja monet miettivät, miten tämä asia ylipäätään päättyy. Ihmiset saisivat jutun jollain tavalla mielestään pois, jos asialle tulisi jonkinlainen päätepiste.

Traaginen tapaus järkytti koko Suomea joulun aikaan eikä syyttäjä itsekään välttynyt järkytykseltä.

– Se on ihan selvä, että se järkyttää, varsinkin silloin, kun pieni lapsi on uhrina. Tällaisissa tapauksissa käyn aina kerran asian tunnetasolla läpi, mutta siihen ei voi jäädä, koska tällaisia juttuja ei pysty ajamaan, jos sen tekee tunteella. Se on pakko siirtää sivuun ja sitten sen ajaa ammattiminänä läpi, Velitski kuvaili omia tunteitaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja