Nuoret yrittäjät kisaavat Helsingissä - Santeri, 18, yllätti itsensä tekemällä lähes kymppitonnin tilin koulun ohella

2:05

Helsingissä kisataan keskiviikkona ja torstaina Uskalla Yrittää -finaalissa. Nuoret yrittäjät tavoittelevat Suomen mestaruutta ja EM-kisapaikkoja. Kyse on Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmasta, jossa nuoret perustavat yrityksiä yhden lukuvuoden ajaksi.

Santeri Lahti astelee tuomariston eteen kertomaan englanniksi yrityksestään Logistiikka Lahti NY.

– Varmasti on jännittävää esiintyä englanniksi, mutta on tärkeää saada kokemus tässä vaiheessa, jos vaikka pääsee seuraavaan vaiheeseen kansainväliselle tasolle, sanoo Terhi Heiskanen, joka on yksi tuomareista.

Esiintyminen menee hyvin ja Santeri, kuten muutkin esiintyjät, saavat raikuvat aplodit. 18-vuotias kertoo, ettei yrittäjyys ole ennen kiinnostanut, mutta nyt on toisin.

– Yritykseni myy pääasiassa logistiikan palveluita: kuljettajan ja apumiehen sekä varastopalveluita yrityksille, jotka tarvitsevat niitä ja joilta puuttuu työntekijöitä, Lahti kertoo.

Töitä olisi tällä hetkellä enemmän kuin Lahti ehtii tekemään.

– Tämä on koulua ja menee työssä oppimisesta. Ammattikoulussa yrittäminen onnistuu koulun ohelle ja  tästä saa paljon oppimispisteitä, sanoo Savon ammatti- ja aikuisopistossa logistiikka-alalla opiskeleva Lahti.

Vieressä myhäilee opettaja Risto Räsänen.

– Meillä on Savon ammatti- ja aikuisopistossa yrittäjyys yhtenä strategiassa, että jokainen pääsee tätä kokeilemaan. Tämä NY Vuosi yrittäjänä-toiminta on erittäin hyvä siihen, Räsänen sanoo.

Yrittäjyys tuo taitoja työelämään

Kampin kauppakeskuksessa on keskiviikkona tavallista vilkkaampi meno, sillä 112 yritystä ja 330 nuorta haluavat näyttää, mitä osaavat.

Tuomarit ovat tutustumassa 9. luokkalaisten yritykseen. Kokkolasta tullut kaveriporukka valmistaa laukkuja ja reppuja.

Mitä tämä yrittäjyys on teille opettanut?

– Todella paljon kärsivällisyyttä, joustavuutta. Paljon joutuu tekemään uhrauksia, luopumaan itselle tärkeistä asioista, jättämään harrastuksia väliin, että pääsee muiden kanssa tekemään ja saa asioita hoidettua, sanovat Kata Korpela ja Silja Sydänmetsä Texters ny:stä. 

– Se ei ole tarkoituksena, että kaikista tulee yrittäjiä vaan asenteet taustalla ja työelämätaidot. Opitaan taitoja, joita voidaan työelämässä hyödyntää, sanoo tuomarina toimiva Tomi Rytkönen.

Santeri Lahden yrityksen menestys on yllättänyt nuorukaisen itsensäkin. Liikevaihto lähenee jo kymmentä tuhatta. Kesäksi tarkoituksena on perustaa oma toiminimi eli yrittäjyys kiinnostaa jatkossakin.

– Kyllähän se olisi tulevaisuuden suunnitelmissa, mutta eihän sitä voi tietää viiden vuoden päästä, millainen on. Nyt jos pitäisi päättää kyllä, mutta näkee sitten taas, Santeri Lahti pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja