Miksi nuoret käänsivät selkänsä uskolle ja mitä kirkko aikoo sille tehdä? – Helsingin piispa Teemu Laajasalo Jan Anderssonin tiukassa haastattelussa

Helsingin piispa tiukassa haastattelussa 6:34

Helsingin piispa Teemu Laajasalo oli MTV Uutiset Liven Jan Anderssonin tiukassa tentissä vastaamassa, miksi kirkko ei vieläkään ole puuttunut tiukasti naispappien syrjintään eivätkä homot saa mennä naimisiin kirkossa, vaan kirkko haluaa jopa rangaista pappeja, jotka homoliittoihin siunaavat. 

Uusi kysely kertoo, että erityisesti nuorten suomalaisten suhde uskontoon on kovassa myllerryksessä.

Varsinkin nuoret naiset ovat ottamassa etäisyyttä perinteiseen uskontoon. Samaan aikaan Jeesukselle omistautuminen on 15–24-vuotiaiden miesten parissa yli kolme kertaa saman ikäisiä naisia yleisempää.

Yksi merkittävistä syistä kokea kirkko etäisenä tai luopua uskonnosta kokonaan ovat kirkon tasa-arvokysymykset, jotka poikkeavat nuorten omista arvoista. 

"Toivon, että löydetään hyvä ratkaisu"

Laajasalon mukaan kirkko ei voi kieltää vuosikymmeniä pappina toiminutta ajattelemasta tietyllä tavalla. 

– Tässä on monta eri tasoa: se miten ajatellaan, miten puhutaan ja miten toimitaan. Meidän pitää toimia yhteistyössä. Me emme voi puhua loukkaavalla tavalla. Kyllä siitä aika selkeitä kannanottoja on tehty.

Laajasalo myöntää, että naispappien syrjiminen ei ole pelkkä työyhteisökysymys, vaan se vaikuttaa koko kirkon kuvaan. 

– Tietyistä asioista tulee symboleita, hän toteaa. 

Naispappien tilanne on parantunut 30 vuodessa, vaikka tilanne ei vieläkään ole tasa-arvoinen. Laajasalo sanoo ymmärtävänsä, että ihmisiä turhauttaa muutoksen hitaus myös homoliittojen osalta.

– Luulen ja uskon ja ennen kaikkea toivon, että tähän löydetään hyvä ratkaisu. Uskon, että jokainen piispa todella voimakkaasti tekee töitä sen ratkaisun löytämiseksi.

Lisää aiheesta: 

Korjattu kello 20.25: Otsikossa Helsingin piispa Teemu Laajasalon titteli oli aluksi virheellisesti arkkipiispa.

Lue myös:

    Uusimmat