Nuorenna perennoja jakamalla – näin sen teet

Keväällä kukkivien monivuotisten perennojen jakoaika on juuri nyt. 

Perennat ovat siitä kivoja kasveja, että niitä täytyy välillä jakaa, noin 5–10 vuoden välein. Jakaminen on ajankohtaista silloin, kun tuntuu, että kasvit eivät enää mahdu sijoilleen.

Jakaminen nuorentaa perennaa, se saa lisää virtaa kukkia ja lisäksi jakaja saa uusia taimia kukkapenkkiinsä tai muille jaettavaksi.

Keväällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä. Jakaminen kannattaa tehdä syksyllä viimeistään ennen syyskuun loppua, että kasvit ehtivät juurtua ennen talven tuloa.

Tee näin

  1. Kastele perennat edellisenä iltana hyvin. Nosta juuripaakku varovasti ylös. Käytä pistolapiota ja talikkoa apuna.
  2. Jaa juuripaakku repimällä paljain käsin, tai jos juuret ovat tiukassa, lapion ja veitsen avulla siten, että jokaiseen jakopalaan jää sekä juuria että alkuja.
  3. Puhdista juuret rikkaruohoista ja istuta jakotaimet heti jakamisen jälkeen. Jos et istuta niitä heti, pidä huoli, että ne eivät kuivu. Sumuttele ja kastele niitä ahkerasti.
  4. Istuta jakotaimet 20–50 cm:n etäisyydelle toisistaan, riippuen jakotaimen koosta ja lajista. Kastele hyvin heti istutuksen jälkeen ja pidä istutus tasaisen kosteana parin viikon ajan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja