Nunna punastuu

Blue Nun Merlot 2000, Vins de Pays d Oc, H. Sichel Söhne GmbH, Ranska 39,90 / 6,71

Kutakuinkin kaikki viininkuluttajat Suomessa tuntevat Blue Nun - valkoviinin, joka on lanseerattu jo vuonna 1921. Nunnan asu oli alunperin ruskea, mutta etiketin kokonaisvaltaisen sinisyyden takia viini sai lempinimen Blue Nun ja kaapu vaihtoi väriä tämän seurauksena.

Vuonna 1995 saksalainen H. Sichel Söhne ryhtyi tekemään viinejä myös naapurimaassa, eteläisessä Ranskassa, ja nyt meidänkin markkinoillemme on putkahtanut Blue Nun nimikkeen alla myytävä punaviini.

Blue Nunnia pidetään yleisesti aloittelevien viiniharrastajien helppona tuotteena, luotettavana perusvalkkarina jonka makua pyöristää joltinenkin määrä sokeria. Ja tässä vaiheessa pitääkin varoittaa kaikkia järkähtämättömät mielipiteet omaavia viiniexperttejä joiden mielestä punaviinin perusvaatimus on olla kuivaa, myös punaisessa Blue Nun merlotissa on sokeria 9 grammaa litrassa. Tämä tieto kaihersi hieman mielessäni mutta alkoi haihtua taka-alalle maistelun edetessä.

Viinin väri on hieman hailakka, mutta terve. Tuoksu suorastaan tulvahtaa lasista erittäin merlotmaisena intensiivisenä sekoituksena hedelmää, luumua ja sekalaisia marjoja. Ehkä hieman australialaistyylistä hilloisuutta on myös havaittavissa. Maku seuraa tuoksun viitoittamaa tietä runsaan hedelmäisenä ja antavana. Pientä imelyyttä voi havaita, mutta viinissä on myös runsaasti hapokkuutta, joka pitää viinin hyvässä balanssissa.

Kun tästä hintaluokasta löytää rehdin viinin ilman teknisiä vikoja, pitää sille antaa neljä tähteä. Tämä viini toimii mainiosti aivan sellaisenaan, liharuokien kanssa ja taipui runsaan hedelmänsä ja happojensa ansiosta myös majoneesipohjaisen savukalasalaatin kaveriksi.

(Teksti: Mikko Virta)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja