Nukutko tarpeeksi? Näin kehosi kertoo

Jos heräät toistuvasti ennen herätyskelloa ja joudut lojumaan sängyssä pitkään ennen nukahtamista, voi ongelmasi olla liian pitkien unien hamuaminen – kaikki ihmiset eivät tarvitse unta yhtä montaa tuntia kuin toiset, vaan levon tarve on yksilöllinen asia.

Kuinka pitkään kestää, että saat unen päästä kiinni? Jos nukahdat melkeinpä heti, kun saat pääsi tyynyyn, nukut mitä todennäköisimmin liian vähän. Sen sijaan jos heräät virkeänä aamulla ennen herätyskelloa tarvitset vähemmän unta kuin muut.

Uni kuuluu biologisiin rytmeihin ja sitä säätelevät muun muassa valo ja aivojen alueilta tulevat välittäjäaineet ja hormonit. Jokaisella rytmi on siis yksilöllinen.

Kehosi antaa merkkejä luonnollisesta unirytmistäsi ja niitä kuuntelemalla huomaat, saatko riittävästi lepoa. Muista kuitenkin, että esimerkiksi nukahtamisvaikeudet ja heräily yöllä voivat olla myös merkki siitä, että unesi on liian kevyttä ja kärsit esimerkiksi stressistä tai kroonisesta kivusta, joka häiritsee untasi.

Jos olet perusterve ihminen ja elämäsi ei ole ylikuormittunutta, voit seuraavia merkkejä huomioimalla tunnistaa oman unirytmisi.

Tunnista kehosi merkit, jotka kertovat luonnollisesta unirytmistäsi:

– Nukahtamisen tulisi tapahtua noin 15–20 minuutin kuluttua sänkyyn menosta. Kuinka kauan nukahtaminen kestää? Jos nukahdat heti, sinun pitäisi mennä nukkumaan aikaisemmin ja jos pyöritä sängyssä yli puoli tuntia, tarvitset todennäköisesti vähemmän unta kuin muut. Älä kuitenkaan vietä pidempää hereilläoloaikaa katselemalla televisiota tai roikkumalla tietokoneella, vaan tee jotain rauhallista – esimerkiksi sängyssä lueskelu on hyvää puuhaa ennen nukkumaan menoa.

– Heräiletkö kesken unien yöaikaan? Tämä on merkki uniongelmista ja esimerkiksi rauhattomasta ympäristöstä – onko meteliä liikaa tai voisiko syyllinen olla yöpöydällä vilkkuva kännykkä? Minkä verran vietät aikaa tietokoneella ja harrastatko liikuntaa riittävästi? Panosta elämäntapoihisi ja pidä huolta itsestäsi, silloin myös yösi ovat rauhallisempia.

– Heräätkö virkeänä 1–2 tuntia ennen herätyskellon soimista? Tämä voi olla merkki siitä, että nukut liikaa. Älä siis jatka uniasi, jos heräät luonnollisesti hieman ennen kellon soimista, vaan nouse ylös ja aloita aamupuuhat. Jos tällaisina päivinä tunnet olosi väsyneeksi päivän aikana, saattaa untasi häiritä jokin ulkopuolinen asia, joka saa sinut heräämään yöllä.

– Millainen olosi on päivän aikana? Jos olet toistuvasti väsynyt, saat liian vähän unta. Yksinkertaista, mutta moni meistä jättää asian huomioimatta ja menee toistuvasti liian myöhään nukkumaan.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat