Nukutko saastaisessa pedissä? Näin saat takuuvarmasti puhdasta!

Moni suomalainen nukkuu likaisessa pedissä ja sama tyyny voi palvella jopa kymmeniä vuosia – olisikohan aika päivittää petivaatteet ja päästää ne kunnon pesulle?

Kevään ja kesän tullen myös vuodevaatteet ovat kovilla: siite- ja katupöly kantautuvat ulkoa sisälle tarttuen nukkujan ihoon ja hiuksiin. Myös lämpimät ilmat hiostavat enemmän kuin talvella ja jos petivaatteita ei ole pesty vuosiin, voi esimerkiksi tyyny tuplata painonsa tali- ja likamäärän ansiosta.

Likainen tyyny voi sisältää saman verran hometta kuin kosteusvaurioinen kylpyhuone.

Peitteen ja tyynyn pesu

Vuodevaatteiden hoito on tärkeää. Säännöllinen tuuletus poistaa pölyä ja raikastaa tekstiilejä. Tyynyä on hyvä pöyhiä aamuisin, jotta siihen tullut kosteus tulee pintaan ja haihtuu pois.

Untuvatyynyjä voi usein pestä kaksi yhtä aikaa, jos rumpu on riittävän suuri. Kuivausrummussa niitä voi vuorotellen kuivattaa ja välillä pöyhiä, jotta täyte kuivuu kokonaan. Myös peitettä kuivatettaessa kuivausrummussa peite on aiheellista ottaa välillä ulos ja pöyhiä, jolloin kosteat untuvat tulevat pintaan ja kuivausaika lyhenee.

Tyyny pestään jopa 3-4 kertaa vuodessa 60 asteessa untuvashampoolla tai valkaisuaineettomalla nestemäisellä pesuaineella. Annostus enintään 1/3 ohjemäärästä. Ennen konepesua untuvatyyny ja -peite tulee kastaa vedessä läpimäräksi. Näin untuvatäyte kastuu kunnolla ja peseytyy koneessa tasaisesti.

Vanutäytteisiä tyynyjä voi pestä pesukoneessa yksi kerrallaan. Käytä pesuainetta vain noin viidennes normaalimäärästä, sillä tyynyyn jää helposti pesuainejämiä. Rumpukuivaus ja tuplahuuhtelu viimeistelevät pesun. Vaahtomuovitäytteisiä tyynyjä ei voi pestä pesukoneessa. Ne puhdistetaan imuroimalla sisältä ja pesemällä irrotettava päällinen.

Osa valmistajista tarjoaa myös pesun vuodevaatteille. Esimerkiksi Joutsen-tuotteet voi lähettää pestäviksi tehtaalle tai toimittaa ne Joutsen-liikkeisiin Helsingissä, Espoossa ja Riihimäellä.

Huom: Juttu on julkaistu toimituksen virheen vuoksi kahteen kertaan. Toimitus pahoittelee virhettä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja