Nukkumisasentojen ABC – selvitä, mikä asento on juuri sinulle paras

Nukkumisasennolla on paljon sekä hyviä että huonoja terveysvaikutuksia. Ota selvää, miten yleisimmät nukkumisasennot vaikuttavat oloosi ja terveyteesi!

Ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä nukkuu mieluiten kyljellään. Toisaalta melkein kaikki vaihtavat nukkuessaan tiedostamatta asentoaan useita kertoja yön aikana.

1. Selällään nukkuminen

Selällään nukkuminen liitetään usein kuorsausongelmaan ja ylipainoon. Asentoa ei voi suositella kuorsausongelmasta kärsivälle. Selällään nukkuminen voi pahentaa uniapnean oireita.

Toisaalta selällään nukkumisessa on myös hyviä puolia. Sen sanotaan vähentävän rintojen roikkumista ja juonteiden kehittymistä, sekä minimoivan niin kutsutun refluksitaudin oireita. Refluksitaudin yleisin oire on närästys ja tunne siitä, että mahahapot nousevat ylöspäin kurkussa.

X-asennossa nukkuminen auttaa pitämään kasvojen ihon sileänä, mutta aiheuttaa painetta hartioihin, joka voi johtaa hartia- ja lihaskipuihin. 

Vinkki: Laita tavallista tyynyäsi ohuempi tyyny myös yläselkäsi alle. 

2. Kyljellään nukkuminen

Kylkiasennossa nukkuminen on monen mielestä mukavin tapa nukkua. Asennossa on hyvät ja huonot puolensa. Kylkiasento helpottaa kuorsausongelmaa ja parantaa verenkiertoa. Tätä asentoa suositellaan usein raskaana oleville.

Huono puoli kylkiasennossa nukkumisessa on, että se voi aiheuttaa ikäviä hartiakipuja ja niskavaivoja. Se myös lisää rintojen roikkumista naisilla. Oikeanlainen tyyny ehkäisee kuitenkin tehokkaasti hartiavaivoja. 

Vinkki: Hanki tyyny, joka on suunniteltu varta vasten kylkiasennossa nukkuvalle.

3. Mahallaan nukkuminen

Mahallaan nukkumista suositellaan kuorsaavilla, sillä se vähentää kuorsaamista merkittävästi. Se voi myös parantaa ruoansulatusta. Mahallaan nukkuminen on suositeltava asento kuorsaajille, sillä asento avaa hengitysteitä. 

Mahallaan nukkuminen kuitenkin pahentaa niskakipuja, koska niska on pahimmillaan monta tuntia täsmälleen samassa, epäluonnollisessa asennossa. Mahallaan nukkuminen edistää myös ryppyjen syntymistä, koska kasvojen herkkä iho hankaa tyynyä vasten koko yön. 

Vinkki: Mahallaan nukkuvan kannattaa laittaa pieni tyyny yöksi lanteidensa alle. Tyyny asettaa nivelet mukavampaan asentoon ja ehkäisee nukkuma-asennosta johtuvia selkäsärkyjä. Harkitse myös mahdollisimman ohutta tyynyä pääsi alla, tai luovu tyynystä kokonaan. Paksu tyyny asettaa mahallaan nukkuvan niskan vielä ikävämpään asentoon. 

4. Sikiöasento

Sikiöasennossa nukkuminen rajoittaa syvää hengitystä, jonka vuoksi se voi auttaa sinua nukkumaan paremmin, jos kärsit kuorsaamisesta tai katkonaisesta hengityksestä. Sikiöasento on kuitenkin selän ja hartioiden kannalta kaikkein tuhoisin nukkumisasento.

Vinkki: Kokeile laittaa tyyny polvien väliin yön ajaksi. Tyyny tuntuu mukavalta, ja asettaa vartalon vähän ilmavampaan asentoon yön ajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja