Nukahtamisvaikeudet yhdistettiin muistisairauksien vaaraan

6:55

Univaikeudet saattavat paljastaa, ketkä iäkkäät ovat suurentuneessa muistisairauksien vaarassa. Korealaistutkijoiden havainnon mukaan varsinkin nukahtamisvaikeudet liittyivät dementian ja sitä lievempien kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiin.

Yllä olevalla videolla selviää, mitä yllättävää Huomenta Suomen juontajan yöunista paljastui sykeanalyysissa.

Korealaisten tulokset perustuvat 2 200 kognitiivisesti terveen ja 655 lievää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potevan nelivuotiseen seurantaan. Uniongelmia kartoitettiin tutkimuksen alussa ja seurannan päätteeksi.

Tulosten perusteella muisti ja muut kognitiiviset toiminnot heikentyivät todennäköisemmin osallistujilla, joilla oli vaikeuksia nukahtaa ja jotka nukkuivat yli kahdeksantuntisia yöunia.

Myös vuorokausirytmiltään aamuihmisiksi luokitellut sairastuivat iltavirkkuja todennäköisemmin. Lisäksi seurannan aikana ilmaantuneet nukahtamisvaikeudet liittyivät suurentuneeseen kognitiivisten heikentymien riskiin.

Korealaisten havainnot viittaavat siihen, että univaikeudet voivat paljastaa muistisairauksien vaarassa olevat, mutta tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja