NRK: TikTok johdatteli norjalaisia nuoria terrori- ja murhafoorumeille – turvallisuuspoliisi ilmestyi kotioville

Pääministeri Orpo kieltäisi TikTokin 0:41
Pääministeri Petteri Orpo kieltäisi TikTokin – mitä sanoivat muut puheenjohtajat?

Norjan yleisradion NRK:n mukaan tusinoittain nuoria on saanut tällä viikolla Norjan turvallisuuspoliisin PST:n kotiovelleen keskustelemaan verkossa tapahtuvasta järkyttävästä toiminnasta.

Turvallisuuspoliisin huomion kohteina olevien 12–17-vuotiaiden nuorten kerrotaan yllyttäneen verkon salatuissa palveluissa, kuten Discordissa ja Telegramissa terroritekoihin sekä homoseksuaalien murhiin.

Norjan turvallisuuspoliisi kehottaa vanhempia tarkkailemaan lastensa käytöstä TikTokissa, jonka kerrotaan olevan kuin "moottoritie" erilaisille muille alustoille, joissa lapset kohtaavat verkon pimeän puolen.

NRK:n mukaan TikTokin kautta lapset päätyvät sivuille, joissa muun muassa jaetaan kuvia terroriteoista ja murhista sekä ylistetään terroristien toimintaa.

Ei leikin asia

PST:n edustaja Siv Sørensen kertoo, että norjalaisnuoret ovat päätyneet jakamaan esimerkiksi viharikoksia tai poliittisesti motivoitunutta väkivaltaa koskevaa sisältöä ajatellen, että kyseessä on vain "trollaaminen". 

Norjan turvallisuuspoliisi ei usko, että kukaan taho yrittää tietoisesti houkutella nuoria TikTokista rajuimmille alustoille, mutta TikTokin algoritmien toiminta edesauttaa nuorien päätymistä täysin sopimattoman sisällön pariin.

– Kokemuksemme mukaan monet ajattelevat toimintaa vain trollaamisena eivätkä tajua, miten vakavasta ja lähellä rangaistuskynnystä olevasta toiminnasta on oikein kyse, Siv Sørensen arvioi.

Toistaiseksi äärisisältöä jakaneita lapsia ja nuoria vastaan ei ole aloitettu rikostutkintoja, mutta PST halusi keskustella nuorten kanssa ”viattomalta näyttävät trollaamisen” seurauksista.

Asiasta uutisoi Suomessa aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat