Nostaako lakko toteutuessaan polttoaineiden hintoja? Asiantuntija varoittaa hamstrausmokasta

Teollisuusliitto: Polttoaineet voivat lakon takia loppua huoltoasemilta 3:13
KATSO MYÖS: Teollisuusliitto: Polttoaineet voivat lakon takia loppua huoltoasemilta.

Polttoaineiden hinnoissa on tällä hetkellä laajaa hajontaa tankkauspisteiden välillä.

Keskiviikkona 6.3. Suomessa sai tankata halvimmillaan "ysivitosta" litrahintaan 1,705 Jyväskylän Ahjokadun Teboil Express -asemalta. Sama polttoainelaatu maksoi kalleimmillaan keskiviikkona 2,011 euroa litralta Rauman ABC Prisma -asemalla. 

Asia ilmenee Polttoaine.net-palvelun antamista tiedoista. Palvelun hintatiedot päivitetään ihmisten ilmoittamien tietojen perusteella.

Eroja löytyy myös esimerkiksi Helsingin sisältä. Malmin Kirkonkyläntiellä sijaitsevalla Teboililla 95-oktaanista bensiiniä sai torstaina 7.3. tankkiinsa kaupungin halvimmalla litrahinnalla 1,890. Sama polttoainelaatu maksoi Helsingissä kalleimmillaan 1,989 litralta Munkkivuoren Teboililla ja Munkkiniemen Neste Oil -asemalla.

Lakko voi nostaa hintoja

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion mukaan polttoaineen hintaan vaikuttaa moni tekijä, lähtien raakaöljyn hinnasta.

– Myös viikonpäivä voi hieman vaikuttaa hintaan. Polttoaine on jostain syystä keskiviikkoisin yleensä kalleimmillaan, Kallio kertoo.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ja osa sen merkittävimmistä jäsenliitoista ovat kertoneet aloittavansa ensi maanantaina uudet poliittiset työtaistelutoimet. Kallion mukaan toteutuessaan lakko voi nostaa polttoaineiden hintoja Suomessa.

– Monesti niukkuus voi aiheuttaa hinnannousua, oli hyödyke mikä tahansa. 

Kallio kuitenkin uskoo, että suomalaiset pystyvät ottamaan tilanteen rauhallisesti lakon toteutuessa. Suurempaan polttoaineen hamstraukseen hän ei usko. Se ei ainakaan ole toivottavaa, sillä juuri hamstraus voisi aiheuttaa jopa hetkellisiä katkoja polttoaineiden saatavuuteen, Kallio sanoo.

– Enemmän huolestuttaa ammattiliikenteen puoli ja huoltovarmuuden toiminta, että saadaan tavaroita liikkumaan teollisuuden ja kaupan osalta.

– Tilannehan ei ole polttoaineen jakelijan vika, jos lakko sen aiheuttaa, Kallio muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat