SAK:n Eloranta lakkoihin lähtemisestä: "Totta kai hirvittää"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo syyt tuleville lakoille: "Vakavista asioista on kyse" 7:35
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo syyt tuleville lakoille: "Vakavista asioista on kyse"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuvaa hallituksen kaavailemaa paikallisen sopimisen vapauttamista ”työelämän taksiuudistukseksi” ja tunnustaa, että henkilökohtaisesti jättilakkoihin ryhtyminen hirvittää.

Ammattiyhdistysliike ottaa kovat keinot käyttöön protestina hallituksen kaavailemille työelämälainsäädännön muutoksille.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK aloittaa ensi maanantaina kahden viikon mittaiset poliittiset työtaistelut.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan toimet vaikuttavat muun muassa vientiin, tuontiin, logistiikkaan ja tuotantolaitoksiin.

Työtaistelu todennäköisesti vaikuttaa myös tavallisen kansalaisen elämään. Teollisuusliitto ennakoi, että jossain vaiheessa kaksi viikkoa kestävän lakon aikana polttoaine voi loppua huoltoasemilta ja lentokentiltä.

"Hallitusohjelma on vino"

Jarkko Elorannan mukaan lakkojen taustalla on Petteri Orpon (kok.) ”poikkeuksellisen vino” hallitusohjelma.

– Hallitus toteuttaa työnantajan villeimmät unelmat. Suomalaisesta työelämästä tulee kovin toisenlaista, jos kaikki uudistukset läpi viedään, Eloranta kommentoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

– Me haemme pikkuisen tasapainoa näihin erittäin koviin esityksiin – että olisi edes pieni häivähdys siitä, että palkansaajilla olisi arvo työelämässä ja meidän äänellämme vaikutus yhteiskunnassa.

Eloranta kiistää, että kyse olisi ärtymyksestä siihen, että hallitus toimii ikään kuin työnantajien käsikassarana.

– Kysymys on siitä, miten Suomessa palkansaajat tulevaisuudessa tulevat toimeen, miten he pystyvät omista työehdoistaan neuvottelemaan, miten he pystyvät työolojaan kehittämään ja kun työttömäksi joutuvat, tulevatko työttömyyskorvauksella toimeen. 

– Vai käykö niin, niin kuin nyt näyttää, että ihmisiä putoaa köyhyysrajan alapuolelle.

Osa uudistuksista näkyy työelämässä heti, osa viiveellä.

– Vaikkapa tämä sairaussakko, joka joskus tulee voimaa, näkyy heti. Pidemmällä aikavälillä näkyy taas esimerkiksi paikallisen sopimisen hyvin suuri vapauttaminen, jota me olemme kutsuneet työelämän taksiuudistukseksi. 

– Se ehkä kuvaa sitä, mitä sieltä on odotettavissa.

Orpon kutsu oli yllätys

PääministeriOrpo on kutsunut keskeiset työmarkkinatoimijat koolle ylihuomenna perjantaina.

Elorannan mukaan kutsu tuli yllätyksenä.

– Mutta kyllä varmasti on näin, että kun me olemme nämä toimet julkistaneet, se luo omanlaisensa tunnelman perjantain kokoukseen.

– Ja toivottavasti se luo myös eväät siihen, että päästäisiin eteenpäin tästä tulehtuneesta tilanteesta.

Mihin asti SAK on valmis menemään?

Liitot ovat ottaneet työtaisteluidensa kohteeksi nyt suuryritykset, joiden ay-liike katsoo olevan hallituksen lakihankkeiden taustalla.

Miten pitkälle SAK sitten on valmis menemään, jos hallitus ei peräänny?

– Totta kai poliittiset lakot loppuvat jossain vaiheessa. Sitten ryhdymme katsomaan sitä, miten toimimme syksyllä tulevalla työehtosopimuskierroksella, Eloranta muotoilee.

– Toivomme myös, että vielä ennen maanantaita löydämme sellaisia yhteisiä asioita, että lakot voitaisiin perua. Me olemme siihen valmiita. Voimme myös keskeyttää lakot kahden viikon aikana, jos pystyään löytämään yhteinen polku eteenpäin.

Hirvittääkö lakkoon lähtö henkilökohtaisesti?

– Totta kai hirvittää. Tämä ei ole mikään leikin asia. Me erittäin vahvasti ja vakavasti punnitsimme tilanteen, ennen kuin toimiin lähdimme.

Katso Jarkko Elorannan koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.
 

Lue myös:

    Uusimmat