Nord Stream -putkien tuhot miljardiluokkaa – asiantuntija panostaisi nyt muun infrastruktuurin suojaamiseen

9:54
Videolla Lindsfors kertoo, milloin kaasun pulppuaminen loppuu hajonneista kaasuputkista – ja mitä päätellä siitä, jos se ei lopu.

Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunut epäilty sabotaasi on täysin poikkeuksellinen ja ennenkuulumaton isku energiainfrastruktuuria vastaan, sanoi Energiateollisuuden asiantuntija Heikki Lindfors eilen Uutisaamussa.

Putkista vapautuu hänen arvionsa mukaan satojen miljoonien eurojen arvosta kaasua. Tähän päälle tulee kuluna putken mahdollinen korjaus, joka olisi miljardiluokan satsaus.

– Putken itsessään investointikustannus on ollut noin 10 miljardia, eli suunnilleen sen luokan korjausinvestoinneista myös puhutaan, Lindfors kertoo.

Lindforsin mukaan on vielä epävarmaa, onko putkia edes mahdollista enää korjata, ja jos voisikin, on korjaustyö erittäin vaikeaa. Putkiin valuu merivettä, ja jää nähtäväksi, miten pahasti putket siitä vahingoittuvat.

– Se ei ole kyllä millään tavalla suunniteltu siihen, että siellä olisi merivettä sisäpuolella.

Nyt on Lindforsin mukaan tärkeää selvittää tarkoin, mitä on tapahtunut, sekä voiko tällaista tapahtua uudelleen jossain yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin osassa. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi tietoliikenneyhteyksiin tai sähkön- ja kaasunsiirtoverkkoon kajoamista. Hänen mukaansa tulisikin keskittyä näiden yhteiskunnan osien suojaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja