Nokkos-pinaattikeittoa ja savustettua taimenta

Nokkonen ja pinaatti ovat terveellisiä ja täyteläisen makuisia kasviksia. Nokkosia ei kuitenkaan usein käytetä ruuanvalmistuksessa. Jos puutarhassasi on nokkosia, tämä on erinomainen tapa päästä niistä eroon. Parhaan maun antavat nuoret nokkoset. Muista käyttää hansikkaita! Voit myös halutessasi valmistaa keiton ainoastaan pinaatista.

Nokkos-pinaattikeitto

4 annosta

  • 225 g savustettua taimenta tai lohta ohuina siivuina
  • 1 l nokkosia ilmavasti pakattuna
  • 1 l pinaatinlehtiä ilmavasti pakattuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl kanalientä, joko tuoretta tai kanaliemikuutiosta valmistettua
  • 0,5 rkl suolahiutaleita
  • 1 tl hienonnettua rosmariinia
  • ¼ tl hienoksi raastettua muskottipähkinää

Pese ja poista varret nokkosten lehdistä ja pinaatinlehdistä. Kaada lehdet keskikokoiseen kattilaan ja lisää kanaliemi sekä kerma. Anna keiton kuumeta kiehuvaksi kohtalaisella lämmöllä ja keitä sitten hiljalleen noin 10 minuuttia. Kun nokkosen ja pinaatin lehdet ovat täysin pehmeät ja nokkosen polttiaiskarvoja ei enää tunnu, kaada keitto esim. tehosekoittimeen ja soseuta se tasaiseksi. Kaada takaisin kattilaan ja lämmitä uudelleen matalalla lämmöllä. Lisää suolaa maun mukaan. Kaada tarjoiluastioihin ja ripottele päälle muskottia ja rosmariinia. Irrota kalasta nahka ja nypi ruodot. Paloittele kala helposti syötäviksi annospaloiksi ja asettele kauniisti keiton päälle. Viimeistele annokset pienellä määrällä jukurttia ja tarjoa heti.

Taimenen savustus

Älä yritä savustaa taimenta sisätiloissa. Savustus tulisi tehdä ulkona.

  • 2 keskikokoista perattua ja puhdistettua taimenta á noin 225 g
  • 0,5 tl suolahiutaleita
  • 1 tl rosmariinia
  • 200 g savustushaketta (esimerkiksi tammen tai omenapuusta hikkoripuusta valmistettu hake käy)

Hiero kalan pintaan käsin rosmariinia ja suolaa.

Jos käytössäsi on savustusuuni: Täytä savustusuuni puuhakkeella ja sytytä. Savusta kalaa suunnilleen 20 minuuttia.

Jos haluat savustaa kalan suuressa pannussa: Tämä on melko epätavallinen – mutta hyvin käyttökelpoinen – savustustapa. Käytä suurta pannua tai kattilaa ja puista varrasta. Kiinnitä kala vartaaseen. Vartaan tulee pidempi kuin pannun läpimitta, jotta kala ei tipu pannuun. Kuumenna isoa pannua kovalla lämmöllä (käytä tähän tarkoitukseen grilliä tai avotulta) ja täytä pannu puuhakkeella. Aseta kalavarras pannun päälle ja peitä varovasti kannella. (Kansi ei peitä pannua täysin tiiviisti.) Anna kalan savustua noin 20 minuuttia ja sammuta grilli tai nuotio. Anna kalan levätä kattilassa vielä noin 5 minuuttia.

Reseptit: Andreas Viestad

Lue myös:

    Uusimmat