Nokia-puhelinten tuleva myynninkasvu voi syntyä yllättävässä paikassa – ”Nyt on tärkeää, että kaikki menee nappiin”

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global julkisti eilen sunnuntaina Mobile World Congress -messujen aattona yhteensä viisi uutta puhelinta. Päähuomio kiinnittyi uuteen superkamerapuhelimeen, viidellä takakameralla varustettuun Nokia 9 PureView -huippumalliin. Lisäksi julkistettiin edullisemmat älypuhelimet Nokia 4.2, Nokia 3.2 ja Nokia 1 Plus sekä peruspuhelin Nokia 210.

HMD Global ei tässä yhteydessä kertonut tarkkoja tietoja sen viime vuoden älypuhelintoimitusten määrästä. Sen verran kuitenkin paljastettiin, että Nokia-älypuhelinten käyttäjien määrä kolminkertaistui viime vuoden aikana.

Tutkimusyhtiöistä esimerkiksi Counterpoint Research arvioi HMD Globalin toimittaneen vuonna 2018 yhteensä 17,5 miljoonaa älypuhelinta. Toimitukset hieman yli tuplaantuivat vuodesta 2017, joka oli kuitenkin vasta HMD Globalin toiminnan ensimmäinen ja myynnin osalta vain osittainen vuosi mistä syystä viime vuoden reipasta kasvua ei voi pitää erikoisena. Nokia-älypuhelinten saavuttama markkinaosuus koko vuodelta 2018 laskettuna oli 1,2 prosenttia.

Useassa maassa Nokia-älypuhelimet ovat nousseet TOP5-joukkoon markkinaosuudessa. Laajemmilla alueilla nokialaiset yltävät jälleen TOP5:een jo erikseen niin Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä kuin myös Venäjällä. Peruspuhelimissa HMD Global nousi viime vuoden jälkipuoliskolla maailmanlaajuiseksi markkinajohtajaksi ei vain arvolla, vaan myös kappalemäärillä mitattuna.

Loppuvuosi oli kuitenkin HMD Globalille vaikeampi. Esimerkiksi tutkimusyhtiö Canalysin HMD Globalin toimitukset Euroopassa laskivat loka-joulukuussa 18,3 prosenttia vuotta aiemmasta 1,6 miljoonasta 1,3 miljoonaan älypuhelimeen, ja markkinaosuutta tämä painoi 2,8 prosentista 2,4 prosenttiin.

HMD Globalin varatoimitusjohtaja ja markkinointijohtaja Pekka Rantala ei haastattelussa suoraan ota kantaa lukuihin, mutta toteaa, että yhden vuosineljänneksen luvuissa voi olla merkittävääkin vaihtelua esimerkiksi tuotelanseerauksiin liittyen.

Huhujen mukaan esimerkiksi uuden huippumallin Nokia 9 PureView’n aikataulu myöhästyi alun perin aiotusta loppuvuodesta nyt tähän kevääseen. Tämä on vakavaa, sillä kyseessä on raportoidusti toinen vuosi perättäin, kun HMD Globalin Nokia-huippupuhelin myöhästyy – ensin Nokia 8 Sirocco ja nyt Nokia 9 PureView. Jälkimmäinen viivästyi tietojen mukaan uuteen kamerajärjestelmään liittyvien haasteiden vuoksi.

Oliko virhe, ettei HMD Global kehittänyt myös vähemmän kunnianhimoisempaa huippuluokan älypuhelinta viime vuodelle?

”Kyllähän myös Nokia 8.1 on huippupuhelin”, vastaa Rantala viitaten 399 euron hinnalla alkuvuodesta Suomessa myyntiin tulleeseen älypuhelimeen. Nokia 8.1 julkistettiin 5. joulukuuta.

HMD Globalilla annetaankin enemmän painoarvoa älypuhelinten kaikille ominaisuuksille ja niiden luomalle kokonaisuudelle, ei vain järjestelmäpiirille, jolla perusteella älypuhelimia usein luokitellaan huippuluokkaan, keskihintaisiin ja halvempaan kategoriaan.

Tiukkaa kilpailua – löytyykö Nokia-puhelimille markkina Yhdysvalloista?

Kiinalaisvalmistajien Huawein, Xiaomin ja Oppon taholta tuleva kilpailu on erittäin tiukkaa. Näistä nyt myös Xiaomi ja Oppo tulevat yhä voimakkaammin Euroopan markkinoille, jotka ovat olleet HMD Globalin vahvuus toistaiseksi.

Kiinalaisvalmistajista osa on kuitenkin ulkona Yhdysvaltojen markkinoilta. Yhdysvaltojen Huawei-ajojahti on hyvin tiedossa, mutta myöskään maailmanlaajuisesti TOP5-valmistajiin lukeutuvat Xiaomi tai Oppo eivät myy puhelimiaan laajemmin Yhdysvalloissa, ainakaan vielä.

Näin Yhdysvallat voikin muodostua alueeksi, joka yllättäen nousee kasvun lähteeksi HMD Globalille. Vanhan Nokian puhelinaikojen loppuvuosina Yhdysvallat oli hyvin haastava markkina Nokia-puhelimille.

Nyt HMD Global kertoi alkuvuodesta yhteistyön alkamisesta jättioperaattorien, AT&T:n tytäryhtiön Cricket Wirelessin ja Verizon, kanssa Yhdysvalloissa. Operaattorimyyntiin pääsy on Yhdysvalloissa erittäin tärkeää, sillä ne myyvät puhelimista Yhdysvalloissa lähes 90 prosenttia. Tätä ennen HMD Globalin Nokia-puhelimia oli myyty vasta Amazonin, Best Buyn, Targetin, Walmartin ja muiden jälleenmyyjien kautta. Operaattorimyyntiin Yhdysvalloissa on toistaiseksi päässyt vasta kuitenkin aivan malliston edullisimpia Nokia-älypuhelimia.

Uusi huippumallikin Nokiia 9 PureView lähtee Yhdysvaltojen markkinoille operaattorien ulkopuolisten jälleenmyyjien kautta.

”Operaattoriyhteistyön kannalta kaikki asiakkaat ovat tietenkin vaativia, mutta pohjoisamerikkalaiset operaattorit ovat vielä erityisen vaativia”, kommentoi Rantala. ”Nyt on tärkeää, että kaikki menee nappiin. Tulemme varmasti laajentamaan yhteistyötä kaikkien operaattorien kanssa mitä tulee puhelinmalleihin, mutta on tärkeää että alkuaskeleet otetaan oikein.”

Yhdysvalloissa Nokia-puhelimille voi olla enemmän tilaa markkinoilla, kun kiinalaisvalmistajia puuttuu joukosta. Pekka Rantala tosin puhuu laajemmin siitä, kuinka myös jenkkioperaattorit yleisesti näkivät Nokia-puhelinten uudelleentulemisen ja nousun mielenkiintoisena.

”Nämä operaattorit loivat vuosi sitten Barcelonassa meihin yhteyden. He tekivät silloin aloitteen, kun näkivät mitä muualla tapahtuu. Vaikka tuotteiden myyntiintulosta Yhdysvalloissa kerrottiin nyt alkuvuodesta, niin yhteistyöhän tätä varten alkoi jo noin vuotta aiemmin”, sanoo Rantala.

”Uskomme kuitenkin, että jatkossa meille on yhä enemmän etua siitä, että olemme eurooppalainen toimija – ainoa merkittävä toimija alalla, joka tulee Euroopasta.” HMD Global on Suomeen rekisteröity itsenäinen yritys, jonka tarkempia omistajatietoja ei ole paljastettu. Toukokuussa 2018 ilmoitetulla rahoituskierroksella yhdeksi omistajaksi tuli myös valmistuskumppani FIH Mobile, yksi Foxconn-ryhmän yhtiöistä.

Monet muut valmistajat esittelevät tänä vuonna Mobile World Congressissa jo taittuvanäyttöisiä ja 5G-älypuhelimia, mutta HMD Global ei vielä kommentoi tulevia suunnitelmiaan tältä osin.

Vasta tulevaisuus kertoo, nähdäänkö esimerkiksi legendaarisen Communicatorin paluu joskus tulevaisuudessa taittuvanäyttöisenä. HMD Globalille uusi Nokia 9 PureView on jo myös erityisen tärkeä uutuus, sillä se tuo ensi kerran uusien Nokia-älypuhelinten aikakaudella jotain todella uutta älypuhelimiin monikamerajärjestelmällään.

”Kuvaamisen osalta sehän on ihan omaa luokkaansa”, hehkuttaa Rantala.

Nokia 9 PureView’n myötä mielikuvat uusista Nokia-älypuhelimista voivat alkaa kehittyä ja Nokia voidaan jatkossa kenties jälleen kokea innovatiivisena puhelinmerkkinä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja