Nokia kaatui pelolla johtamiseen – Vanjoki: Väärät valinnat veivät metsään

Tuore tutkimus paljastaa varsin ikäviä asioita matkapuhelinjätti Nokian syöksyyn johtaneista syistä. Yhtiön entiset johtohenkilöt kertovat mm. pelosta ja huutamisesta.

Professorit Quy Huy ja Timo Vuori julkaisivat äskettäin Administrative Science Quarterly -lehdessä tutkimuksen Nokian tuhosta. Tutkimus on tehty ranskalaisessa Insead-kauppakorkeakoulussa. 

Suomalainen matkapuhelinylpeys kaatui tutkimuksen mukaan johtamisen ongelmiin. Yhtiön ylintä ja keskijohtoa jäyti Digitodayn uutisoiman tutkimuksen mukaan pelon kulttuuri. Pelko halvaannutti yhtiön päätöksenteon ja aiheutti sen, ettei yhtiö pystynyt vastaamaan riittävän ketterästi markkinoiden muutokseen.

Tutkimukseen haastateltiin kymmeniä Nokian entisiä johtohenkilöitä. Jorma Ollilakin saa erittäin kovaa kritiikkiä. Haastateltujen mukaan Ollilalle oli erittäin vaikea kertoa asioita, joita hän ei halunnut kuulla. Ollilan äänijänteet tulivat myös tutuiksi monelle.

Tutkimus kertoo, että keskijohto peitteli ja valehteli vaikeista asioista, koska niitä ei uskallettu kertoa. Tämä jätti Nokian ylimmän johdon tietopimentoon, eikä se ollut lainkaan perillä asioiden oikeista laidoista.

Applella tarpeeksi tekninen johtaja

Tutkimuksen tekijöiden mukaan Applen voitto perustui pitkälti siihen, että Steve Jobs oli paljon paremmin perillä yhtiön teknologiasta kuin mitä Nokian ylin johto oli omastaan.

Jobbs mm. työskenteli puolen vuoden ajan joka päivä iPhonen kehityksen parissa.

"Väärä alusta"

Nokian älypuhelintoimintojajohtanut Anssi Vanjoki puhuu suunsa puhtaaksi yhtiön ongelmista Digitoday-verkkojulkaisussa.

Vanjoen mukaan Nokia ei kaatunut teknisen osaamisen puutteeseen tai Applen aliarviointiin. Vanjoki sanoo, että Nokia meni polvilleen, kun tehtiin vääriä rauta- ja softavalintoja.

– Lopullinen matkapuhelinliiketoiminnan tuho uuden nousun sijasta taas oli puhtaasti juuri yrityksen todellisen osaamisen sivuuttaminen ja sen korvaaminen Microsoft/Qualcomm-orjuudella omaan softaan ja ST-Ericssonin rautaan perustuvan alustaratkaisun sijaan, Vanjoki kertoo Digitodaylle.

Tutkimuksessa haastateltiin laajasti Nokian entistä ylintä ja keskijohtoa. Vanjoki sanoo, ettei ollut tutkimuksessa mukana. Hän ei myöskään ole tutustunut tutkimuksen yksityiskohtiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja