Nina Mikkonen kotitalon myynnistä: Tunnemme suurta haikeutta

Miehensä Timo T.A:n omaishoitajana toimiva Nina Mikkonen valmistautuu hyvästelemään kotinsa ja uskaltaa viimein haaveilla muutaman päivän lomasta.

Nina ja Timo T.A. Mikkosen perheessä juhannukseen valmistaudutaan perhepiirissä puuhastellen. Monien muiden suomalaisten tapaan myös Mikkosten juhannusperinteisiin kuuluvat keskeisesti sauna, vihta ja grilliruoka. Kaiken kruunaa Ninan leipoma mansikkamarenkikakku.

– Meillä on ideaalitilanne, koska meillä on mökki ja koti samassa, Nina kuvailee.

Tämä juhannus saattaa olla viimeinen, jonka Mikkoset viettävät Myrskylässä sijaitsevassa omakotitalossaan. Ajatusta Pilvilinnaksi kutsutun kodin myymisestä on kypsytelty mielissä jo jonkin aikaa. Perhe luopuu kodistaan ristiriitaisin tuntein, sillä metsän siimeksessä ja järvimaisemaa ihastellen on ollut hyvä asua.

– Tunnemme suurta haikeutta, mutta myös helpotusta, sillä päätös on nyt tehty.

Nina tietää, että ratkaisu on oikea. Elämä tulee helpottumaan, kun Mikkoset pääsevät parempien kulkuyhteyksien päähän ja Timon T.A:n kannalta parhaan erikoissairaanhoidon piiriin.

– Talo on Timon rakkaudenosoitus minulle ja pojille. Jos sen uudet asukkaat saavat kokea sen saman rauhan ja rakkauden, jota me olemme talossa asuessamme tunteneet, niin olemme laittaneet hyvän kiertämään.

Syksyllä tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Mikkosten elämä meni kerralla uusiksi. Tuolloin Timo T.A. sai vakavan sairauskohtauksen yhteydessä useita aivoinfarkteja ja sokeutui. Siitä alkoi Mikkosten henkiinjäämistaistelu, joka on jatkunut näihin päiviin asti.

Myös kulunut kevät jää heidän mieliinsä haasteellisena ajanjaksona.

– Sairastelimme koko perhe, ja Timo joutui sairaalahoitoon useampaan otteeseen. Pahimmin pelästyimme, kun Timo menetti puhekykynsä. Onneksi se palautui, Nina sanoo.

Perheen arjen ja yrityksen pyörittämisen lisäksi Nina toimii miehensä omaishoitajana. Myös kasvavat pojat, Matias ja Mikael, vaativat paljon äidin huomiota.

– Raskaasta elämäntilanteesta huolimatta pojat saivat hienot päättötodistukset. Matias teki myös demon Maki Kolehmaisen hänelle tekemästä Dissa-biisistä. Mikael puolestaan on maalannut tauluja kesänäyttelyynsä Lahden kaupunginkirjastoon.

Omaa jaksamistaan Nina ei ole kiireen keskellä ennättänyt miettiä.

– Tämä elämäntilanne on yhtä ruuhkaminuuttia, jossa omaa vointia voi tunnustella vain ohikiitävän hetken. Niin se on parempikin, ettei järkyty toimintakyvyttömäksi.

Valoa on haasteista huolimatta näkyvissä, ja Nina on jo uskaltanut tehdä varovaisia kesälomasuunnitelmiakin.

– En ole vielä käyttänyt ainuttakaan omaishoitajalle kuuluvaa vapaapäivää. En ole ollut valmis ajatukselle, että Timo vietäisiin pois kotoa.

– Nyt olen löytänyt paikan, jossa hoidettavia ei vain makuuteta ja syötetä, vaan myös harjoitutetaan fyysisesti. Olemme jo niin sanotusti koeponnistaneet paikan ja sen turvin vietän poikien kanssa kuusi lomapäivää. Emme ole vielä lyöneet lukkoon muuta kuin reissun Linnanmäelle.

Mikkosten talon myynnistä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

(MTV3-INKA NURMISTO)

Lue myös:

    Uusimmat