Mainos

Nikkaroidaan sängylle pääty

Asukas halusi sänkyynsä päädyn seinän suojaksi. Koska sen haluttiin sopivan muuhun kalustukseen, malli otettiin silmää miellyttäväksi todetusta, pinnaselkänojallisesta tuolista.

Materiaaliksi valittiin tammi, jota oli käytetty tuolin lisäksi huoneen muussakin sisustuksessa. Ari harkitsi ratkaisua suunnitellessaan myös halvemman puun ja tammenvärisen petsin käyttöä, jolloin materiaalikulut olisivat olleet pienemmät. Ajatuksesta luovuttiin, sillä vaikka väri olisi ollut sama, puun syykuvio ei. Siksi päädyttiin oikeaan tammilautaan, joka oli lakattu valmiiksi kiiltävällä vesilakalla.

Laudasta ajeltiin sopivia, kapeita listoja. Ari teki tämän omalla sirkkelillään, mutta työn voi tilata kohtuullista lisämaksua vastaan myös samasta puutavaraliikkeestä, josta laudat ostaa. Silloin kannattaa tietysti tilata kaikki tavara valmiiksi määrämittaan sahattuna. Pinnoiksi tarkoitettujen listojen koko on 20 x 20 mm.

Kokoaminen tehtiin lattialla viimeistelynaulaimen avulla. Pinnat naulattiin ensin päistään kiinni saman paksuiseen alalautaan. Rakotulkkina käytettiin yhtä pinnaa, jolloin välit muodistuivat tasasuuriksi - rako on siis saman levyinen pinnan kanssa. Kun pääosa pinnoista on kiinnitetty, kannattaa tarkistaa "etenemä" ja säätää väliä vaikka puoli milliä rakoa kohden, jos tarvetta ilmenee.

Kehikon sivut ja yläosa tehtiin kaksinkertaisesta 45 x 12 mm listasta. Ylälista kiinnitettiin pinnojen päihin samalla tavalla kuin alalauta ja kiinnitettiin seinään lyöntitulpilla. Lopuksi sivu- ja ylälistojen päälle naulattiin toiset, samanlaiset listat, jolloin kehyksen syvyydeksi tuli 24 mm - siis muutama milli pinnojen paksuutta enemmän.

Tämä rakenneratkaisu valittiin siksi, että makuuhuoneessa ei ollut senttiäkään liikaa tilaa. Päädyn voisi rakentaa halutessaan myös siten, että pinnat tulisivat ylä- ja alapäistään kahden kehyslaudan väliin. Rakenteesta tulisi paljon tukevampi, mutta se veisi paksuutensa takia myös enemmän tilaa ja olisi selvästi hitaampi rakentaa. Toisaalta sellainen olisi messinkiruuveilla koottuna varsin näyttävä, varsinkin kun yläreunaan voisi kiinnittää hattulaudan kapeaksi hyllyksi vaikkapa herätyskellolle.

(JKA 9.3.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.