Niinistö varoittaa: Pakolaispaine voi siirtyä Turkista Venäjälle

Niinistö varoittaa: Pakolaispaine voi siirtyä Turkista Venäjälle 0:59

Kovin Eurooppaan kohdistuva pakolaispaine tulee edelleen Turkin, Kreikan ja Balkanin maiden kautta. Tilanne voi tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan muuttua.

– Jos Turkki sulkeutuu tai Turkista tuleva liikenne saadaan hallintaan, hallitsematon liikenne purkautuu jossain muualla ja siinä mielessä Venäjästä voi tulla tavallaan toinen Turkki, Niinistö varoittaa MTV Uutisten haastattelussa Münchenissä.

Pakolaispaine voi siirtyä jos Turkin tilanne saadaan hallintaan 1:58

Niinistö osallistuu Münchenissä vuotuiseen turvallisuuskongressiin. Perjantaina hän tapasi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin. Tapaamisen keskeisin aihe oli pakolaistilanne Venäjän ja Suomen välisellä rajalla. Jos suurimmat pakolaisvirrat jatkossa siirtyvät Balkanilta Venäjälle, paine kasvaa nimenomaan Suomessa, mutta myös Virossa ja Latviassa.

– Se on tietysti mahdollista. Aika paljon riippuu nyt sitten Venäjän käyttäytymisestä, Niinistö sanoo.

Venäjän rooli Syyrian ja Ukrainan kriiseissä on ollut yksi Münchenin turvallisuuskokouksen keskeisistä puheenaiheista. Moskovaa on ryöpytetty monelta eri taholta.

– Myös rakentavia puheenvuoroja on kyllä kuultu, Niinistö muistuttaa.

Esimerkiksi Ranskan edustajat ovat kehuneet yhteistyötä, jota Venäjän kanssa on viime aikoina tehty terrorismin vastaisessa taistelussa. Myös Niinistö on omissa puheenvuoroissaan korostanut, että Venäjän kanssa pitää käydä rakentavaa keskustelua.

Pääministeri Medvedev varoitti omassa puheessaan, että kansainvälisessä politiikassa on meneillään uusi kylmä sota, joka ei palvele ketään. Medvedevin mielestä Ukrainan kriisin vuoksi määrätyistä Venäjän vastaisista pakotteista pitäisi luopua mahdollisimman nopeasti.

Presidentti Niinistön mukaan pakotteiden purkamiselle ei vielä ole edellytyksiä, koska Minskin rauhansopimuksen pykälät eivät ole toteutuneet.

– EU:n piirissä ei ole käyty vakavaa keskustelua pakotteiden purkamisesta, Niinistö tähdentää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja