Niinistö ei näe nopeaa loppua Ukrainan sodalle – kommentoi Putinia ruotsalaislehdelle: "Laittoi kaikki merkkinsä peliin"

Ainakin viisi kuollut ohjusiskussa Dniprossa 0:39
Tässä on Venäjän viimeisin hirmuteko Ukrainassa: Ohjusisku asuinkerrostaloon tappoi tänään useita ihmisiä Dniprossa.

Presidentti Sauli Niinistö on antanut laajan haastattelun Ukrainan sodasta ruotsalaislehti Dagens Nyheterille. Niinistö ei näe nopeaa loppua sodalle.

Venäjän toimia hän kuvailee lehdelle synkiksi ja kokonaisvaltaisiksi. Puheet ukrainalaisista Venäjän veljeskansana ovat onttoja, kun teot puhuvat räikeästi toista.

– Kyseessä ei ole pelkästään sota sotilaiden välillä. Kyse on sodasta Ukrainan yhteiskuntaa vastaan: infrastruktuuria ja tavallisia ihmisiä, hän syyttää.

– Kyse on täysimittaisesta sodasta.

Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan lähes vuosi sitten helmikuun 24. päivä. Moni uskoi sodan olevan lyhyt, kun Venäjä eteni vauhdilla kohti Kiovaa. Länsimaissa tätä pelättiin, Venäjällä toivottiin.

Ukrainan väkevä puolustustaistelu yllätti monet, ja Venäjä joutui luopumaan pikavalloitussuunnitelmastaan.

Putinin kaikki merkit pelissä

Venäjää johtava Vladimir Putin teki vakavan arviointivirheen, mikä on käynyt monelle kalliiksi – etenkin ukrainalaisille. Suomalaisillekin, kasvaneina energiakustannuksina.

Sota on käynyt kalliiksi myös venäläisille, mikä on näkynyt lisääntyneenä kritiikkinä Putinia kohtaan. Soraääniä ei ole kuitenkaan riittävästi hänen asemaansa ratkaisevasti horjuttamaan. Mahdollista kuitenkin on, että niinkin käy. Putin taistelee koko ajan Ukrainan lisäksi myös omasta tulevaisuudestaan johtajana.

– Putin on pelannut pokeria, ja hän on laittanut kaikki merkkinsä peliin, Niinistö sanoo.

Yksi takaisku Putinille oli Ruotsin ja Suomen hakeutuminen Natoon.

Valmis Suomen Natoon liittyminen ei silti vielä ole. Niinistö sanoi haastattelussa uskovansa, että Turkin ratifiointia saadaan odottaa maan vaalien jälkeiseen aikaan. Turkissa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit kesäkuussa.

Niinistön mukaan ei ole nähtävissä tilannetta, että Suomesta tulisi Naton jäsen ennen Ruotsia.

Asemasota kestänee pitkään

Nyt tilanne rintamalla on pysähtynyt asemasodaksi. Suuria muutoksia rintamalinjoissa nähdään vähän.

Harva enää uskoo sodan nopeaan loppuun.

Eikä usko Sauli Niinistökään, käy ilmi hänen Dagens Nyheterille antamastaan pitkästä haastattelusta.

– Kaikkein pahinta tässä ehkä on se, että tälle ei näy loppua, Niinistö sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat