Britannia: Venäjän laivastolta poikkeuksellista liikehdintää Mustallamerellä – tästä todennäköisesti kyse

Lääkintäajoneuvon pako tallentui kameraan Soledarissa 1:58
Katso myös: Uskomaton pako tallentui kameraan – Soledarin raunioista haavoittuneita kuljettanut telavaunu onnistui väistämään useita venäläisohjuksia.

Britannian puolustusministeriö kertoo Venäjän laivaston poikkeuksellisesta liikehdinnästä Mustallamerellä Twitterissä. Ministeriön päivittäisen tiedusteluraportin mukaan ainakin kymmenen venäläistä sota-alusta lähti liikkeelle viime keskiviikkona Novorossijskin satamasta Mustanmeren koillisosassa.

Merenkäyntiä seuraavan Naval Newsin mukaan satamasta lähteneiden alusten joukossa olisi ainakin kolme sukellusvenettä ja suuri maihinnousualus Pjotr Morgunov.

Britannian tiedustelun arvion mukaan alusten poistuminen samaan aikaan satamasta kertoo todennäköisesti Venäjän havaitsemasta uhasta satamaa kohtaan. Raportissa ei tarkenneta, mikä uhka mahdollisesti olisi kyseessä.

Raportin mukaan on epätodennäköistä, että alusten yhteislähtö olisi merkki siitä, että Venäjä valmistelisi laajaa ohjusiskua mereltä käsin. Niin ikään on olisi erittäin epätodennäköistä, että kyseessä olisi laivaston valmistautuminen maihinnousuoperaatioihin.

Britannian mukaan Venäjän Mustanmeren laivasto keskittyy tällä hetkellä havaitsemaan ja estämään Ukrainan sotavoimien aiheuttamia uhkia.

Ukraina todistanut iskukykynsä

Ukraina todisti reilu kuukausi sitten kasvattaneensa kykyään iskeä pitkällekin rintaman yli. Ukraina iski reilu kuukausi sitten useaan kohteeseen satojen kilometrien päähän Venäjän-vastaiselta rajaltaan.

Ukraina ei ole paljastanut iskujen toteuttamistapaa. Yksi vaihtoehto on, että Ukraina on onnistunut rakentamaan tai muokkaamaan lennokkeja, joiden toimintasäde on aiempia drooneja selvästi pidempi.

Länsimaat ovat olleet varovaisia antamaan Ukrainan käyttöön pitkän kantaman raketteja tai ohjuksia, joita Ukraina voisi käyttää iskuissaan Venäjän selustaan. Venäjä on varoittanut länsimaita, että pitkän kantaman ohjuksien toimittaminen Ukrainalle "ylittäisi punaisen viivan".

Lue myös:

    Uusimmat