Niin kiusallista! Näiden hetkien takia pelkäät puhua puhelimessa

Annatko usein puhelimesi soida ilman, että vastaat siihen? Ahdistutko, jos sinun pitäisi itse soittaa jollekin? Lifehack-verkkosivusto listasi syitä siihen, miksi puhelimessa puhuminen hermostuttaa.

Epävarmuus

Kun linjan toisessa päässä olevaa ihmistä ei näe, ei voi tietää, kuinka hän oikeasti reagoi kuulemaansa. Vaikka toinen kuulostaisi siltä, että ymmärtää ja on samaa mieltä, oikeastihan hän saattaa pyöritellä halveksuen silmiään. Tämä on omiaan tekemään olon epävarmaksi.

Sosiaalinen kiusaantuneisuus

Entä, jos en keksikään mitään sanottavaa? Ajatuskin tästä voi tehdä puhelimessa puhumisesta epämiellyttävää. Puhelinkammoiselle hiljaiset hetket ovat ehkä pahinta, mitä voi käydä.

Häiriöt

Puhelimessa puhuessa ympärillä voi tapahtua ja kuulua paljon asioita, jotka häiritsevät keskittymistä ja pudottavat kärryiltä. Joidenkin mielestä on noloa joutua pyytämään toista toistamaan sanottavansa.

Puhelun päättäminen

Erityisesti puhelun lopettaminen on asia, jonka jotkut kokevat vaikeaksi. Miten sen tekisi sulavasti ja oikea-aikaisesti? Jos keskustelu päättyy tökerösti tai kömpelösti, se vain lisää ahdistusta.

Hallinnan puute

Kun lähettää tekstiviestin tai sähköpostin, voi kontrolloida täysin sitä, mitä sanoo ja minkälaisen vaikutelman itsestään antaa. Voi suunnitella vastauksen, käyttää aikaa sen laatimiseen, lukea tekstin kertaalleen ennen lähettämistä ja muotoilla uudelleen kohdat, jotka voi käsittää väärin. Tai sitten voi jättää kokonaan vastaamatta. Puhelinkeskustelussa mikään edellä mainituista toimintatavoista ei ole mahdollinen.

Mitä puhelinkammolle voi tehdä?

Ensinnäkin muista, ettet ole yksin. Koska puhelimessa puhuminen hermostuttaa monia, saattaa hyvinkin olla, että linjan toisessa päässä olevalla on ihan samanlaisia pelkoja. Kun miettii, miten voisi tehdä tilanteesta toiselle ihmiselle helpomman, siinä sivussa saattaa jopa unohtaa omat pelkonsa.

Yritä myös päästä kiinni siihen, onko ahdistuksen takana jokin suurempi ongelma. Ehkä olet joskus menneisyydessä tullut torjutuksi puhelimessa ja pelkäät, että se tapahtuu uudelleen – itse asiassa itse puhelin ei siis olekaan ongelma.

Pelosta irti pääsemistä voi harjoitella pienin askelin. Jos yleensä tilaat ruokaa kotiin netistä, niin koitakin soittamista. Ajattele, ettet tule kuitenkaan koskaan näkemään toisessa päässä vastaavaa henkilöä – mitä sitten, vaikka keskustelu ei menisikään ihan nappiin? Kun selviät tällaisesta tilanteesta ilman hikikarpaloita, voit edetä vaikeampiin puheluihin.

Lähde: Lifehack.org

Vapauta kätesi – tee näppärä kännykkäteline

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja