Nigerin juntan johtaja avoin diplomatialle pattitilanteen ratkaisemiseksi

Nigerissä vallan kaapannut sotilasjuntta on valmis harkitsemaan diplomaattista ratkaisua pattitilanteeseen Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin kanssa. 

Junttaa johtava kenraali Abdourahamane Tiani oli kertonut asiasta tapaamisessaan Nigerin pääkaupungissa Niameyssa vierailleiden muslimijohtajien kanssa.

Muslimijohtajat vierailivat Niameyssa eilen Nigerian presidentin ja Ecowasin tämänhetkisen puheenjohtajan Bola Tinubun siunauksella.

Uskonnollista valtuuskuntaa johtaneen muslimijohtajan Bala Laun tämänpäiväisen lausunnon mukaan Tiani sanoi vallankaappauksella olleen hyvät tarkoitusperät. Lisäksi Tiani kertoi pitävänsä ikävänä Ecowasin esittämää uhkausta voimankäytöstä ilman, että yhteisö on kuullut juntan näkemyksiä.

Tiani oli myös pahoitellut, ettei hän huomioinut riittävästi Ecowasin Nigeriin lähettämää, Nigerian entisen presidentin Abdulsalami Abubakarin johtamaa valtuuskuntaa. Hän perusteli kohtelua kiukulla, jota Ecowasin esittämä uhkaus oli herättänyt.

Nigerin presidentin Mohamed Bazoumin vartioston jäsenistä koostuva sotilasjoukko kaappasi vallan Nigerissä heinäkuun lopulla. Bazoum perheineen on siitä lähtien ollut teljettynä presidentin virka-asuntoon.

Ecowas on tehnyt päätöksen valmiusjoukkojen lähettämisestä Nigeriin syrjäytetyn presidentin palauttamiseksi valtaan mahdollisimman pian, mutta yhteisö on edelleen sitoutunut diplomaattisen ratkaisun etsimiseen. Jäsenvaltioiden sotilasjohtajien oli määrä tavata eilen, mutta kokousta lykättiin teknisiin syihin vedoten.

Lue myös:

    Uusimmat