Mainos

Nigeria siivoaa köyhien hökkeleitä pois silmistä puskutraktorilla

Vain rikkaimmilla on varaa asua pääkaupungissa Abujassa.

Satojen ihmisten kodeista on jäljellä pelkkiä kivikasoja. 25-vuotias nigerialainen Usman Landam etsiskelee kasojen keskeltä mahdollisimman isoja murikoita, jotta voisi rakentaa maan tasalle lyhistyneen mökkinsä uudelleen.

Landamin asuinalue ei ole joutunut maanjäristyksen tai muunkaan luonnonmullistuksen uhriksi. Kodit on särjetty tahallaan. Nigerian hallitus on lähettänyt maansiirtokoneita tuhoamaan hökkelit, jotka eivät sovi sen suunnitelmiin loistokkaasta pääkaupungista.

Kun Landam sai tietää kotinsa olevan uhattuna, hän lähetti vaimonsa ja neljä lastaan turvaan veljensä luo. Itse hän ei voinut lähteä, jotta ei joutuisi sulkemaan yritystään. Nuorella miehellä on vuokralla yksihuoneinen savimaja, jossa hän pitää vaatimatonta ruokakauppaa.

-Tarvitsen uuden talon, jotta perheeni voi tulla takaisin, kauppansa lattialla yönsä viettävä nuori mies toteaa.

-Toivon pystyväni rakentamaan uuden kodin vaimolleni ja lapsilleni, mutta siihen menee aikaa.

Juristitkin asuvat hökkeleissä

Nigerian pääkaupunki Abuja on yksi Afrikan kalleimmista kaupungeista, täynnä luksushotelleja ja kartanomaisia suuria omakotitaloja.

-Abuja on poliitikkoja ja miljonäärejä varten, ei tavallisia ihmisiä, sanoo hökkelikylässä kaupungin laitamilla elävä 20-vuotias Isaiah Ayuba.

Sama käsitys on Sveitsistä käsin toimivalla asumisoikeusjärjestöllä Centre on Housing Rights and Evictions (COHRE).

-Hökkelikylissä ei asu pelkästään köyhiä vaan myös keskiluokkaisia ihmisiä kuten asianajajia ja poliiseja, sanoo järjestön vanhempi tutkija Deanne Fowler.

-Abujassa ei ole riittävän edullisia asuntoja työssä käyville tavallisille nigerialaisille.

Kaiken huipuksi hallitus näyttää olevan muuttamassa kaupunkia koko ajan kalliimpaan suuntaan.

Öljyn hinnannousu on vaurastuttanut Nigeriaa, joka on maailman kahdeksanneksi suurin öljyntuottajamaa. Niinpä maalla on nyt varaa käyttää satoja miljoonia dollareita Abujan kohentamiseen.

Monen mielestä rahalle olisi parempaakin käyttöä maassa, jossa yhdeksän ihmistä kymmenestä elää alle kahdella dollarilla päivässä.

Hökkeli pois muttei mitään tilalle

Hallituksen mielestä sillä on täysi oikeus lytätä maan tasalle hökkelikylät pääkaupungin Abujan laidoilta. Mökit on rakennettu ilman rakennuslupaa, eikä niissä ole sähköä eikä juoksevaa vettä.

-Jos -- sallimme hökkelikylät, ne vain kasvavat kasvamistaan, ja lopulta emme enää mahda niille mitään. Siksi päätimme tehdä niistä lopun heti alkuunsa, sanoo pääkaupunkialueen kehittämisestä vastaava ministeri Aliyu Modibbo.

-Ihmisten on noudatettava lakeja. Muuten tänne tulee samanlaisia slummeja kuin (Nigerian entiseen pääkaupunkiin) Lagosiin, Rio de Janeiroon, Mexikoon...

Modibbon mukaan syntyperäiset abujalaiset saavat pääsääntöisesti hallitukselta uuden kohtuuhintaisen kodin, jos heidän kyhäämänsä maja tuhotaan. Kodittomiksi sen sijaan jätetään muualta muuttaneita työttömiä, jotka halutaan häätää kaupungista.

Esimerkiksi Usman Landam ei kuitenkaan ole saanut uutta asuntoa tai edes minkäänlaista korvausta talostaan, vaikka hän on elänyt koko elämänsä Abujadissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.