NHL-seura Canucksin koronapiinasta rajuja lukuja, tartunta-aalto viittaa ärhäkkään muunnokseen – "Osa ei pääse ylös sängystä"

3:34
Asiantuntija kertoi MTV Uutiset Livelle 14. maaliskuuta tapauksesta, jossa molemmat koronarokotteet saanut henkilö sairastui muunnosvirukseen Etelä-Savossa.

Vancouver Canucks painii tällä hetkellä NHL:n koronapandemia-ajan suurimmassa kriisissä, kun tartunnan saaneiden pelaajien ja valmentajien määrä on kanadalaisen Sportsnetin mukaan jo 20. 

Sportsnet on tehnyt selkoa joukkueen tilanteesta. Kun ruotsalainen tulokaspelaaja Nils Höglander lisättiin Canucksin koronaprotokollalistalle maanantaina, tartunnan saaneiden pelaajien määrä joukkueessa nousi jo 17:ään. Lisäksi positiivisen testituloksen on antanut hiljattain kolme valmentajaa. 

Sportsnet puhuu juurikin tartunnoista, ei esimerkiksi varotoimenpiteenä koronaprotokollalistalle lisätyistä henkilöistä. Myös ESPN on uutisoinut suuresta määrästä tartuntoja.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

24 Canucksin pelaajaa osallistui joukkueen aamujäille viime keskiviikkona, vain muutamaa tuntia ennen kuin heidän ottelunsa Calgary Flamesia vastaan peruttiin. Noista pelaajista ainoastaan puolustajat Jordie Benn ja Nate Schmidt sekä hyökkääjät Brock Boeser, J.T. Miller, Jimmy Vesey, Jake Virtanen ja Tyler Graovac ovat käytännössä tällä hetkellä pelikunnossa. He ovat kuitenkin eristäytyneet karanteeniin.

Benn antoi positiivisen koronanäytteen jo tammikuussa, mutta kuten Jayce Hawrylukin tapaus osoittaa, tämä ei välttämättä suojaa uudelta tartunnalta. 

Hawryluk sairasti koronaviruksen maaliskuussa 2020 pelatessaan Ottawa Senatorsissa, mutta hänet lisättiin Canucksin koronalistalle viime lauantaina tuoreen tartunnan takia. 

Hawrylukin uuden tartunnan ja seurassa erityisen rajulla tavalla levinneen taudin takia uskotaan, että Canucksin tapauksessa on kyseessä Brasiliassa kehittynyt koronaviruksen P1-muunnos, jota on havaittu Vancouverissa. Seura odottaa edelleen testituloksia tähän liittyen.  

Asiantuntijoiden mukaan P1 on alkuperäistä virusta tarttuvampi, ja on tartuttanut uudelleen myös ihmisiä, jotka ovat jo sairastaneet covid-19-taudin. Muunnos on levinnyt myös Pohjois-Amerikkaan. 

NHL: Nyt ei ole aika löysätä otetta

Canucksissa tartunnan saaneiden henkilöiden oireet ovat vaihdelleet paljon. Muutamat ovat sairastaneet oireitta, osalla on ollut tyypillisiä flunssaoireita, mutta osa henkilöistä on kärsinyt enemmän, esimerkiksi oksentelusta.

Muutamille sairastuneille lääkintähenkilökunta on joutunut antamaan suonensisäistä nesteytystä. Ketään ei ole kuitenkaan jouduttu viemään sairaalahoitoon. 

– Väsymystä, nestehukkaa, oireet ovat rajuja. Se on kaatanut monia kavereita. Osa ei pääse ylös sängystä, eräs pelaaja-agentti kertoo ESPN:lle. 

NHL ei ole päivittänyt Canucksin otteluohjelmaa sitten viime torstain, mutta paikallisen toimittajan Irfaan Gaffarin mukaan koronalistan ulkopuolisia pelaajia on kehotettu jatkamaan karanteenia ainakin ensi sunnuntaihin saakka. 

Samaan aikaan Canucks on haalinut joukkueeseensa täydennystä Kanadan juniorisarjoista. Canuckin AHL-farmijoukkue Utica Comets on vasta palaamassa jaloilleen oman korona-aaltonsa jälkeen, joten pelaajaliikenne sieltä on pysäytettynä tällä hetkellä. Lisäksi Cometsista tulevien pelaajien pitäisi suorittaa viikon karanteeni, sillä seuran kotipaikka on Yhdysvaltojen puolella.  

NHL:n varakomissaari Bill Daly sanoi, että Canucks näyttää toimineen tartunta-aallosta huolimatta liigan koronaprotokollan mukaisesti. Liiga kuitenkin huomautti kaikkia seuroja siitä, että on tullut esiin tapauksia, joissa säännöistä on lipsuttu. 

– Nämä ovat johtaneet ryhmä- ja joukkuekaranteeneihin ja sekä häiriöihin joukkueiden rutiineissa ja aikatauluissa. On syytä muistaa, että nyt ei ole aika löysätä otetta koronarajoitusten kanssa, seuroille lähetetyssä NHL:n muistiossa sanottiin viitaten runkosarjan loppusuoraan ja kauden huipentaviin pudotuspeleihin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Toisen kanadalaisjoukkueen Edmonton Oilerisin kapteeni Connor McDavid kommentoi Canucksin tilannetta CBC:lle

– Se, mitä Vancouverissa tapahtuu, on paljon suurempaa kuin jääkiekko. Toivomme tietysti, että kaikki ovat kunnossa, kaikkien perheet ovat kunnossa ja he toipuvat mahdollisimman nopeasti, McDavid summasi. 

Suomalaisista Canucksia edustaa puolustaja Olli Juolevi. Hän ei mahtunut Canucksin kokoonpanoon maaliskuussa, ja pelasi edellisen kerran 23. helmikuuta. Canucksin viimeisin ottelu on 1-5-tappio Winnipegille 24. maaliskuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja