New York Times: Venäjä tyhjentänyt Kiovan-lähetystöään ja konsulaattia Lvivissä – venäläismedialta monitulkintainen reaktio tapaukseen

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä valmistelee operaatiota, jolla se pyrkii oikeuttamaan hyökkäyksen Ukrainaan – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä valeoperaatiosta tiedetään 2:25
Yhdysvaltojen mukaan Venäjä valmistelee operaatiota, jolla se pyrkii oikeuttamaan hyökkäyksen Ukrainaan – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä valeoperaatiosta tiedetään

Venäjä on alkanut tyhjentää Ukrainan-lähetystöään Kiovassa, kertoo The New York Times -lehti. Venäjän ulkoministeriön mukaan lähetystö toimii silti normaalisti.

New York Timesin ukrainalaislähteen mukaan 18 ihmistä kuljetettiin lähetystöstä linja-autolla Moskovaan. Lähtijöistä suurin osa oli venäläisdiplomaattien puolisoita ja lapsia. Yhteensä Kiovasta sekä Lvivissä sijaitsevasta konsulaatista poistui muutaman päivän aikana noin 30 ihmistä, NYT kertoo.

Lehden mukaan myös kahden muun konsulaatin väkeä on kehotettu valmistautumaan Ukrainasta lähtöön.

NYT:n haastattelemien ukrainalaisten ja yhdysvaltalaisten virkamiesten mukaan diplomaattien lähdön syynä voi olla tulevaan Venäjän hyökkäykseen varautuminen, mutta toisaalta myös harhautus tai yleistä propagandaa.

Ukrainalaiset osoittivat lähetystöllä mieltä Venäjän toimista Ukrainassa syyskuussa 2021.

Uutiseen on reagoitu kuitenkin myös Venäjällä. RBK-uutissivuston otsikko tapauksesta on monitulkintainen: ”The New York Times sai tietää Venäjän suunnitelmista evakuoida diplomaatteja Ukrainasta.

Katso tästä uusin kirjeenvaihtajamme raportti Ukrainan ja Venäjän rajalta:

Tilanne Ukrainan ja Venäjän rajalla on ainakin toistaiseksi pysynyt rauhallisena 2:05

NYT: Putin ei ole vielä päättänyt, hyökätäkö vaiko ei

New York Timesin virkamieslähteiden arvion mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole tehnyt päätöstä, onko maa hyökkäämässä Ukrainaan vai ei. Venäjä on tuonut Ukrainan rajalle Yhdysvaltojen mukaan 60 pataljoonaa taktisia joukkoa, ja yhteenlaskettuna aiempien joukkojen kanssa heillä on paikalla noin 77 000 sotilasta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei pidä Venäjän Ukrainan-valtausta realistisena.

– Ukraina ei ole tavallinen maa, Ukraina on vahva maa. Jos Venäjä ottaa sen askeleen, sen olisi arvioitava tilanteensa uusiksi koko maailman kanssa, presidentti kertoi Albanianmatkansa yhteydessä.

Erdogan toivoo pääsevänsä keskustelemaan tilanteesta Putinin kanssa mahdollisimman pian.

Lähetystön sekä konsulaattien tyhjentämisestä Ukrainassa uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Yhdysvaltain ulkoministeri Ukrainaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken lentää tiistaina Ukrainaan osoittaakseen sille tukensa, kun jännitteet Ukrainan ja Euroopan turvallisuustilanteesta ovat kasvaneet. Asiasta kertovat uutistoimistot STT ja AFP.

Blinken lentää myös Berliiniin torstaina keskustellakseen Ukrainan tilanteesta Britannian, Ranskan ja Saksan kanssa.

Vaikka neuvottelut eri kokoonpanoilla epäonnistuivat viime viikolla, tiivis yhteydenpito Ukrainasta on jatkunut.

Saksan tuore ulkoministeri Annalena Baerbock tapasi tiistaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa, ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskusteli Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Berliinissä.

Venäjä on kerännyt lähelle Ukrainan vastaista rajaa panssarivaunuja, tykistöä ja kymmeniätuhansia sotilaita, mikä on kiristänyt turvallisuustilannetta koko Euroopassa. Venäjä myös vaatii takuita siitä, ettei sotilasliitto Nato laajene enää itään eikä ota Ukrainaa jäseneksi.

Lue myös:

    Uusimmat