Neurologi: Näin erotat migreenin ja aivoverenkiertohäiriön

Migreeni on kiusallinen vaiva 25:48

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut neurologi Ville Artto kertoi, että migreeni eroaa aivoverenkiertohäiriöstä esimerkiksi oireiden laajenemisen suhteen.

Migreenin ja aivoverenkiertohäiriön erottaminen toisistaan pitäisi olla terveydenhuollon ammattilaisille helppoa, sanoo neurologi Ville Artto. Toisinaan oireet voivat kuitenkin mennä ristiin.

– On tavallaan piirteitä sekä aivoverenkiertohäiriöstä, eli vakavammasta sairaudesta, ja migreenistä. Siinä onkin sitten miettimistä, että kummasta tässä oli kysymys, Artto sanoi lähetyksessä.

Migreenissä oireet ovat yleensä niin sanotusti positiivisia, eli esimerkiksi näkökenttään ilmestyy jotakin ylimääräistä. Näköhäiriö voi olla vaikkapa sahalaitakuvio.

– Silloin, kun taas on aivoverenkiertohäiriö, se on negatiivinen ilmiö, eli jotakin häviää näkökentästä. Näkö menee ihan pimeäksi tai osa näkökentästä menee pimeäksi.

Oireet tapaavat myös laajeta pikkuhiljaa, kun kyseessä on migreeni. Näköhäiriö voi tällöin alkaa esimerkiksi silmäkulmasta ja laajeta koko näkökenttään. Aivoverenkiertohäiriössä oireet tulevat kerralla.

– Tai migreenissä puutuminen, se usein alkaa vaikka kädestä ja siitä leviää. Myös jos on tunto- tai halvausoireita aivoverenkiertohäiriöön liittyen, niin ne iskevät saman tien päälle, eivätkä mitenkään laajene vähitellen.

Miten migreeniin voi vaikuttaa omilla elintavoillaan? Kuinka migreeni syntyy? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat