Pula polttonesteistä pahempi Etelä-Suomessa kuin pohjoisessa – Teollisuusliiton Aalto: Polttoainejakeluun liittyviä lakkorajoja tarkennetaan

Lakon seurauksena bensa uhkaa loppua asemilta 2:24
Katso video: Lakon seurauksena bensa uhkaa loppua asemilta.

Teollisuusliitto jatkaa keskusteluja lakkorajoista Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

Neste ilmoitti tiistaina iltapäivällä että poliittisen lakon jatkumisen takia se ei enää pysty turvaamaan asiakastoimituksia ja tuotteiden riittävyyttä asemaverkostossaan. Tilanne vaikeutuu lakon jatkuessa, yhtiö kertoi.

Neste lisäsi myöhemmin STT:lle, että pula polttonesteistä on pahempi Etelä-Suomessa kuin Pohjois-Suomessa. Tuotteista on syntynyt pulaa Kaakkois-Suomen ja Etelä-Suomen asemilla. Kautta Suomen on yksittäisiä paikkoja, joista polttoaineet ovat loppuneet.

Nesteen Marketing & Services -liiketoimintayksikön johtaja Panu Kopra kertoi sähköpostiviestissään, että yhtiö pyrkii toimittamaan polttonesteitä lisää asemille, joista ne ovat loppuneet.

Tietoja asemakohtaisesta tilanteesta löytyy Nesteen verkkosivulta.

– Jakelu on käynnissä niiltä osin kuin on tässä hankalassa tilanteessa mahdollista. Mutta kuten jo kerroimme, tilanne vaikeutuu koko ajan. Osalta asemista polttonesteet ovat loppuneet, mutta pyrimme toimittamaan polttonesteitä lisää ja avata myynnin uudelleen, Kopra kirjoitti.

Neste suosittelee, että pääsiäisenä pitempiä matkoja ajavat autoilijat ottavat lakon vaikutukset polttoaineen saatavuuteen huomioon ajomatkaa suunnitellessaan. Lentopetrolin jakelu toimii kuitenkin normaalisti edelleen.

Lakon on ilmoitettu tällä haavaa jatkuvan maaliskuun loppuun asti. Kun lakko aikanaan päättyy, kestää Kopran mukaan noin kaksi viikkoa ennen kuin tilanne normalisoituu.

Kriittiset kuljetukset turvataan

Polttoaineiden jakeluhäiriöitä on ennakoitu parhaillaan meneillään olevan poliittisen lakon alkamisesta lähtien, mutta tähän mennessä pulaa on ollut vain satunnaisesti.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen totesi STT:lle, että polttoainetoimitusten häiriöt olivat odotettuja.

– Tämä oli kai tietyllä tavalla selvää, että jollain aikavälillä polttoainejakeluun tulee häiriöitä. Miten paljon, sitä me emme vielä tiedä, Lehtonen sanoi STT:lle.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) tiedotti maanantaina, että huoltovarmuuden näkökulmasta työtaistelujen vaikutukset ovat edelleen vähäisiä. Huoltovarmuuskeskus kertoi jatkaneensa keskusteluja Teollisuusliiton kanssa polttoainejakelun lakkorajoista.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kirjoitti viestipalvelu X:ssä tiistaina, että polttoainejakeluun liittyviä lakkorajoja tarkennetaan kriittisten siviilitoimijoiden ja viranomaisten logistiikkakuljetusten turvaamiseksi, HVK:n kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.

– Tarkemmin emme asiaa kommentoi, koska keskustelut on käyty luottamuksellisesti, Aalto kirjoitti.

SAK:n hallitus koolle

Käynnissä oleva lakko on osa palkansaajakeskusjärjestö SAK:n käynnistämää "Painava Syy" -kampanjaa, jolla ammattiyhdistysliike vastustaa hallituksen suunnittelemia tiukennuksia muun muassa lakko-oikeuteen ja sosiaaliturvaan.

Uutissuomalaisen mukaan SAK:n hallitus pitää keskiviikkona aamulla ylimääräisen kokouksen, jossa on määrä keskustella myös työtaistelujen jatkosta. Nyt meneillään oleva lakkokierros jatkuu jo kolmatta viikkoa. SAK:n hallitus voi tehdä periaatepäätöksen lakkojen jatkamisesta, minkä jälkeen SAK:n jäsenliitot päättävät omista toimistaan.

Lehtonen vahvisti, että SAK:n hallitus on koolla keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat