Nerokasta, nuukaa ja nopeaa! Näin putsaat kinkkisimmät kodinkoneet

Pieniin kodinkoneisiin pinttyneet ruoanjämät eivät herättele ruokahalua, mutta onneksi laitteiden puhdistamiseen on pipertämistä vaativaa työtä helpottavia niksejä.

Katso yllä olevalta videolta, miten oliiviöljy toimii ruostumattoman teräksen puhdistajana ja kiillottajana.

Kodinkoneen pintaan jämähtäneen ruoan poistaminen voi tuntua niin epämiellyttävältä ja aikaa vievältä, että toimenpidettä lykkää hamaan tulevaisuuteen. Laitteet kuitenkin kaipaavat siivousta yhtä lailla kuin lattia imurointia.

Reader’s Digest jakoi helpot, yksinkertaiset ja edulliset vinkit vaikeimpien kodinkoneiden puhdistamiseen.

Mikroaaltouuni

Älä tuhri kyynärpäitäsi hinkatessasi pois mikroon seiniin tarttunutta likaa, vaan yksinkertaisesti höyrytä pinttynyt törky irti.

Purista puolikkaan sitruunan mehu mikronkestävään kulhoon. Lisää mehun joukkoon sitruunan palasia ja reilu desilitra vettä. Lämmitä sitruunalientä mikrossa kolme minuuttia tai kunnes neste alkaa kiehua. Älä avaa mikron ovea, vaan jätä kulho sisältöineen laitteeseen viideksi minuutiksi.

Sitruunaliemen höyry auttaa irrottamaan mikron seinämiin kertyneen tahman, joka on käsittelyn jälkeen helppo vain pyyhkäistä pois. Muista poistaa mikrolautanen pyyhkimisen ajaksi.

Tehosekoitin

Kuulutko sinäkin ihmisiin, jotka inhoavat tehosekoittimen puhdistamista jokaisen smoothien pyöräytyksen jälkeen? Anna siinä tapauksessa laitteen itse tehdä likainen työ.

Täytä heti tehosekoittimen käytön jälkeen laite kuumalla vedellä. Lisää veden sekaan muutama tippa astianpesuainetta ja pyöräytä seos laitteessa kuin tekisit uutta pirtelöä. Huuhtele hyvin ja tehosekoitin on puhdas ja valmis jälleen käyttöön.

Muista kuitenkin, että aika ajoin tehosekoitin vaatii perusteellisempaa puunausta, joka on tehtävä käsin.

Kahvinkeitin

Kahvinkeitin on varsinainen pöpöpesäke, joka tulisi pestä säännöllisesti. Irtoavat osat olisi hyvä ottaa irti keittimestä, ja pestä ne jokaisen käyttökerran jälkeen. Kerran viikossa kannattaa keittimelle tehdä kokonaisvaltaisempi tehopuunaus, joka onnistuu helposti ja edullisesti etikalla.

Laita suodatinpussi paikoilleen ja täytä kahvinkeittimen vesisäiliö vesi-etikka-seoksella, jossa puolet on vettä ja puolet etikkaa. Käynnistä laite ja sammuta, kun se on keittänyt puolet seoksesta. Jätä kahvinkeitin tähän tilaan puoleksi tunniksi ja käynnistä uudelleen antaen koneen keittää loput seoksesta.

Kaada neste pois kahvikannusta. Puhdista kahvinkeitin etikasta keittämällä kaksi täyttä säiliöllistä puhdasta vettä.

Sähkövatkain

Herkkujen leipomisen jälkeen sähkövatkaimeen tarttunutta taikinaa on nautinnollista nuolla, mutta kyseessä ei varsinaisesti ole puhdistusmenetelmä. Vatkaimeen tiukasti tarttunut ruoka on helppo irrottaa käyttämällä apunaan rättiä.

Aseta märkä rätti koskettamaan niitä sähkövatkaimen kohtia, joihin ruokaa on pinttynyt. Anna rätin pehmittää likaa muutaman minuutin ajan ja pyyhi vatkain puhtaaksi.

Mikäli mielit puhdistaa käsivispilän, anna sen liota hetki vedessä ennen lian hinkkaamista pois.

Leivänpaahdin

Paahtoleivästä irronneet muruset aiheuttavat sotkua ja pahaa hajua kärventyessään uudelleen ja uudelleen laitteen sisällä. Onneksi leivänpaahtimen puhdistus vie vain hetken. Muista ottaa laitteen johto irti seinästä.

Jos leivänpaahtimessasi on murutarjotin, irrota se ja tyhjennä. Pese ja kuivaa tarjotin ennen sen työntämistä takaisin laitteeseen.

Mikäli murutarjotinta ei löydy, käännä koko laite ylösalaisin – esimerkiksi lavuaarin päällä – ja ravista kevyesti, jotta leivänmuruset irtoavat.

Puhdista leivänpaahtimen sisäosat työntämällä leiville tarkoitettuihin koloihin pullasuti, jolla sisusosia on helppo harjata. Ulko-osat voit pyyhkiä kostella liinalla ja miedolla puhdistusaineella. Jos leivänpaahtimen pinta on ruostumatonta terästä, käytä puhdistusaineen sijaan etikkatilkkaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat