Tutkimus: Säännöllinen siivoustuotteiden käyttö voi heikentää keuhkojen toimintaa naisilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan siivousaineiden käyttö voi heikentää naisilla keuhkojen toimintaa.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan säännöllisesti siivoustuotteille altistuvien naisten keuhkojen toiminta saattaa heiketä voimakkaammin ajan kuluessa. Heikkeneminen kiihtyi jo naisilla, jotka käyttivät siivoussuihkeita tai muita tuotteita vähintään kerran viikossa.

– Tämä ei tarkoita sitä, ettei meidän pitäisi siivota – totta kai meidän täytyy siivota kotimme. Mutta meidän täytyy kyseenalaistaa, mitä kemikaaleja käytämme ja kuinka ne vaikuttavat meihin, kommentoi tutkija Oistein Svanes Norjan Bergenin yliopistosta.

Ammatikseen siivoavilla vaikutukset pahimmat

Tutkimukseen osallistui yli 6 200 ihmistä 22 terveyskeskuksesta yhdeksästä Länsi-Euroopan maasta. Osallistujille tehtiin testejä, joissa selvitettiin keuhkojen toimintaa ja he täyttivät kyselylomakkeita kolme kertaa 20 vuoden aikana.

Keskimäärin osallistujat olivat tutkimuksen alkaessa 30-vuotiaita, puolet miehiä ja puolet naisia. 85 prosenttia naisista kertoi hoitavansa siivoamisen kotonaan. Naisista alle 10 prosenttia ja miehistä alle 2 prosenttia siivosivat työkseen.

Kävi ilmi, että kahden vuosikymmenen aikana naisten, jotka eivät siivonneet ammatikseen ja jotka eivät siivonneet kotona, keuhkojen toiminta laski kaikista hitaimmin.

Niiden naisten, jotka käyttivät suihkeita tai muita siivoustuotteita vähintään kerran viikossa, keuhkojen toiminta laski nopeammin. Lasku oli vielä nopeampaa naisilla, jotka toimivat siivoojina.

Ei samaa vaikutusta miehillä

Tutkimuksen tulokset ovat tutkijoiden mukaan varsin yhtenäisiä maiden rajoista huolimatta. Keuhkojen toiminnan heikkeneminen ei kuitenkaan linkittynyt hengityssairauksiin, kuten astmaan ja keuhkolaajentumaan.

Siivoustuotteilla ei kuitenkaan ollut samaa vaikutusta keuhkojen toimintaan miehillä. Tutkijoiden mukaan syynä voi kuitenkin olla se, että tutkimuksessa oli vain hyvin pieni otos ammatikseen siivoavia miehiä.

Tutkijat arvelevat, että löydökset voisivat johtua puhdistuskemikaalien aiheuttamasta ärsytyksestä hengitysteihin ja limakalvoihin. Tulevissa tutkimuksissa tulisikin selvittää, mitkä aineet aiheuttavat pahinta vahinkoa.

Tutkijat kertovat, että usein siivotessa kemikaalien sijaan haalea vesi ja mikrokuituliina voivat ajaa asian.

– On olemassa ajatus, että puhdas tarkoittaa hyvää ja terveellistä, mutta tämän pitäisi avartaa ajatustamme siitä, miten siivoaminen toimii ja mitkä ovat erityisesti juuri kemikaalien vaarat, kommentoi Massachusettsin yliopiston tohtori Margaret Quinn, joka on myös tutkinut puhdistusaineiden ja ilmanlaadun vaikutuksia.

Lähde: Reuters

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja