Mainos

”Näytin jo keskisormea yhteiskunnalle” – näin koulukiusatun Samin elämä kääntyi parempaan

7:16

Huomenta Suomessa perjantaiaamuna vieraillut Sami kertoi, kuinka ongelmat kotona ja koulussa saivat hänet jo näyttämään keskisormea yhteiskunnalle. Elämän suunta kääntyi parempaan, kun yksi vieras aikuinen uskoi häneen.

– Tarinani on aika värikäs ja pitkä. Olen asunut 13 eri paikkakunnalla ja joutunut kokemaan koulukiusaamista, sekä fyysistä että henkistä, ala-asteella ja varsinkin yläasteella. Myös yksityiselämässä perheen sisällä on ollut omat haasteensa, jotka olen ehkä kokenut vaikeimpina, alkoholismia ja väkivaltaa kotona nähnyt Sami kertoi lähetyksessä.

Ongelmat saivat Samin vetäytymään kuoreensa.

– Olin aika sulkeutunut. Käsittelin niitä asioita itseni kanssa.

– Kun lapsena tulee kiusatuksi, niin sitä tavallaan häpeää, että on kiusattu. Harvoin lähtee hakemaan apua keneltäkään. Itsekin aloin tavallaan nostaa keskisormen pystyyn yhteiskuntajärjestelmää kohtaan. Tuli olo, että eivät ne muut kuitenkaan tajua minua, turha minun on näistä puhua kenellekään.

”Nyt oikeasti pistetään sinun asiat kuntoon”

Käänne tapahtui, kun Sami muutti uudelle paikkakunnalle yhdeksättä luokkaa käymään.

– Seiska- ja kasiluokka olivat menneet ihan päin persettä, jos suoraan sanotaan. Keskiarvo oli vitosen luokkaa.

Uudessa paikassa Sami tutustui opinto-ohjaajaan, jolle hän pystyi puhumaan kipeistä asioista.

– Kerroin silloin tarinani oikeastaan ensimmäistä kertaa jollekin koulualan ammattilaiselle. Hän sanoi, että nyt oikeasti pistetään sinun asiat kuntoon. Me uskotaan sinuun ja nostetaan sinun numeroita, ja nyt jos vedät ysiluokan, niin katsotaan päättötodistuksessa näiden muiden vuosien vaikutusta.

– Hän oli tosi positiivinen ja antoi uskoa parempaan, että asiat muuttuvat. Ja minähän nostin keskiarvoa heti parilla numerolla ylöspäin.

Sami toivookin, että kouluissa katsottaisiin myös huonojen arvosanojen taakse.

– Yleensä on aina syy, miksi ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla tai miksi hänellä menee huonosti koulussa. Siinä koulun ammattilaiset, varsinkin opinto-ohjaaja, pystyvät olemaan isona apuna.

– Tämä opo tarvitsisi oikeasti mitalin siitä, mitä hän on tehnyt. Hän on ollut iso vaikuttaja siinä, että minulla on nyt asiat hyvin.

Sami haluaa myös jakaa hyvää eteenpäin. Hän on käynyt nyt itse puhumassa kouluissa oppilaille siitä, että heidän kannattaa uskaltaa kertoa ongelmistaan aikuisille.

– Silloin muutkin ihmiset pystyvät paljon paremmin ymmärtämään sinua.

Samin tarinasta kerrotaan enemmän Teemu Potapoffin ja Julius Konttisen tuoreessa teoksessa Selviytyjät – kirja elämästä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.