Nato lähettää lisäjoukkoja Kosovoon – 30 rauhanturvaajaa loukkaantui yhteenotoissa

Tennistähti Djokovicin kyseenalainen kannanotto kohahdutti – mitä Kosovossa tapahtuu? 13:23
Tennistähti Djokovicin kyseenalainen kannanotto kohahdutti – mitä Kosovossa tapahtuu?

EU vaatii välitöntä liennytystä Pohjois-Kosovoon.

Sotilasliitto Nato sanoi tiistaina lähettävänsä lisäjoukkoja Kosovoon maan pohjoisosassa tapahtuneiden yhteenottojen takia. Maanantaina 30 Nato-johtoisen Kfor-operaation rauhanturvaajaa loukkaantui yhteenotossa serbimielenosoittajien kanssa.

Naton mukaan lisäjoukkojen lähettämisellä halutaan taata se, että Kfor kykenee säilyttämään turvallisuuden YK:n turvallisuusneuvoston antaman mandaatin mukaisesti.

Kosovo on pääasiassa albaanien asuttama maa, mutta maan serbivähemmistöön kuuluvat ovat pysyneet pääosin uskollisina Serbialle, erityisesti Kosovon pohjoisosassa, jossa serbit ovat enemmistönä.

Serbian perinteinen liittolainen Venäjä on estänyt Kosovon pääsyn YK:n jäseneksi.

– Kehotamme länttä lopultakin lopettamaan vilpillisen propagandan ja lopettamaan epätoivoisten serbien syyttämisen välikohtauksista Kosovossa. He yrittävät puolustaa laillisia oikeuksiaan ja vapauttaan rauhanomaisesti ilman aseita, väitti Venäjän ulkoministeriö.

Serbimielenosoittajat vastustavat albaanipormestarien nimityksiä

EU vaati tiistaina Kosovoa ja Serbiaa välittömästi toimimaan niin, että jännite alueella vähenee Pohjois-Kosovon yhteenottojen jälkeen.

– Olen pyytänyt kumpaakin osapuolta välittömästi ja ehdoitta ryhtymään toimiin jännitteiden laskemiseksi, sanoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell keskusteltuaan Kosovon pääministerin Albin Kurtin ja Serbian presidentin Aleksandar Vucicin kanssa

Borrellin mukaan unioni pohtii, mihin toimiin se voi ryhtyä, jos osapuolet edelleen vastustavat ehdotettuja, liennytystä edistäviä toimia. Hänen mukaansa Kosovon viranomaisten on pidättäydyttävä Pohjois-Kosovon virkarakennuksia koskevista operaatioista ja serbimielenosoittajien hajaannuttava.

Tiistaina sadat serbimielenosoittajat kerääntyivät jälleen kaupungintalon edustalle Zvecanin kaupungissa Kosovossa. Kfor-kriisinhallintajoukot olivat ympäröineet kaupungintalon mellakka-aidoilla ja estivät serbejä tunkeutumasta sisään.

Serbimielenosoittajat vastustavat viimeaikaisia albaanipormestarien nimityksiä Kosovossa ja vaativat näiden panemista viralta.

Suomi on osallistunut Kosovon Kfor-rauhanturvaoperaatioon vuodesta 1999.

Lue myös:

    Uusimmat