Mainos

NASA julkaisi pysäyttävät kuvat - Araljärvi kuihtunut lähes olemattomaksi

Aikanaan maailman neljänneksi suurimpana järvenä tunnetusta Araljärvestä on jäljellä vain pieni pläntti.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASAn julkaisemat kuvat osoittavat, että järvi on neljässätoista vuodessa kuivunut todella olemattomaksi.

NASAn mukaan Keski-Aasiassa Kazakstanin ja Uzbekistanin alueilla sijaitsevan järven pääallas on kuivunut täysin. Myös järven itäosat ovat kutistuneet huomattavasti.

Araljärven pääaltaan kuituminen on seurausta siitä, että alueella on ollut tänä vuonna erityisen vähän sateita. Kuivuminen alkoi kuitenkin jo 1960-luvulla, kun silloin Neuvostoliitolle kuuluneen järven laskuvesiä alettiin ohjata riisi- ja puuvillapeltojen kasteluun. Vielä tänä päivänä järven vettä käytetään maataloudessa.

80-luvulla järvi jakautui eteläiseen ja pohjoiseen altaaseen. 2000-luvun alussa järvi alkoi jakautumaan myös itä-länsi-suunnassa.

The Guardianin mukaan Araljärven ympäristö on 60 miljoonan ihmisen koti. Kuivuminen on kuitenkin tuhonnut monen alueen asukkaan elinkeinon.

Kalastusaluksia makaa hylättyinä kuivuneen järven pohjalla ja tuulen kuljettama suolainen hiekka aiheuttaa muun muassa terveysongelmia monille järven lähellä asuville.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.