Nasa haluaa lähettää erikoisrobotteja tutkimaan Marsia – tällaisia ovat punaiselle planeetalle kaavaillut älykkäät robokoirat

Nasa suunnittelee lähettävänsä Marsiin robottikoiria, jotka pystyvät tutkimaan punaisen naapuriplaneettamme luolia.

Keinoälyllä varustetut nelijalkaiset Au-Spot -luolakoirat pyrkivät matkimaan liikkeissään aitoja koiria, ja niiden on tarkoitus kulkea aiempia mönkijöitä huomattavasti ketterämmin Marsin hankalassa maastossa ja luolissa.

1:03
Boston Dydamics -robotiikkayhtiön robottikoira ovat tunnettuja niiden luonnollisen oloisista liikkeistään. Aivan kuin ne olisivat eläviä olentoja.

Avaruussivusto Space.com kertoo, että Au-Spot -robottikoirat kykenevät sensoriensa avulla väistämään esteitä, valitsemaan eri reittejä ja rakentamaan virtuaalisia karttoja Marsin luolajärjestelmistä. Marsin luolien tutkiminen on tärkeää, sillä juurikin luolat saattavat tulevaisuudessa toimia ihmisten suojana miehitetyillä Mars-lennoilla. Luolista saattaisi myös löytyä mahdollisia merkkejä elämästä, jos sitä on joskus planeetalla esiintynyt.

Robottikoirat ovat merkittävä harppaus Marsin tutkimuksessa, sillä monet planeetan kiinnostavat kohteet sijaitsevat alueilla, joihin perinteisillä kömpelöillä Mars-mönkijöillä ei ole ollut asiaa. Luolakoiran kaatuminen ei tarkoita tehtävän päättymistä, kuten mönkijän kohdalla kävisi. Robokoira pystyy nimittäin nousemaan takaisin jaloilleen.

0:42
Robotit hämmästyttävät ketteryydellään. Miltä näyttää robottien tanssi? Katso video. 

Marsin luolakoira kykenisi liikuskelemaan planeetalla viiden kilometrin tuntivauhdilla. Esimerkin vuoksi: Curiosity-mönkijä on madellut etanamaista 0,14 kilometrin nopeutta.

Au-Spot näyttää tutulta, sillä se on itse asiassa jalostettu versio Boston Dynamics-yhtiön kehittämästä Spot-robottikoirasta.    

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja