Narsistin veli: "Olen kärsinyt vuosia"

Tapio oli tiedostanut siskonsa voimakkaan määrätietoisuuden aina, mutta isän kuoleman jälkeen määrätietoisuus vahvistui. Sisko alkoi talloa Tapiota entistä enemmän jalkoihinsa. Tapiosta oli aina tuntunut siltä, että hän olisi jollain tavalla tiellä. Isän poismenon jälkeen hän kokee, että ainoa ihminen, joka osasi nousta siskoa vastaan, on poissa.

– Tuntuu siltä, että minusta on etsitty kaikki viat aina. Kun puhutaan siitä, että narsistin lähiomaiset kärsivät, olen kärsinyt jo vuosia, Tapio kertoo.

Muutamia vuosia sitten Tapion isä kuoli. Sen myötä hänen siskonsa alkoi toteuttaa korostuneesti henkistä ylivaltaa Tapiota kohtaan. Aiemmin isä piti siskon kurissa.

– Sisko on ollut aina jokaisessa asiassa eri mieltä, ja sisko väitteli isän kanssa usein. Äiti on joutunut antamaan perhesovun vuoksi periksi. Äiti on vaikeassa tilanteessa ja kärsii voimattomana. Lähestulkoon koko elämä on mennyt siskon tahdon mukaan.

Marttyyrin leima otsaan

Kun Tapio on ajautunut törmäyskurssille siskonsa kanssa, hän on joutunut aina pyytämään anteeksi perhesovun vuoksi, vaikka on kokenut olleensa syytön riitoihin. Määrätietoinen ja älykäs sisko on saanut syyllisyyden valokeilan osoittamaan Tapioon. Äiti on ollut Tapiolle aina tärkeä ihminen, ja etenkin vakavan sairauden aikaan Tapiolla oli paljon pelkoja, jotka purkautuivat ulos toivottomuuden tunteena.

– Minusta tuntuu, että suruanikin on väheksytty.

Kun Tapio on yrittänyt kertoa olevansa masentunut ja alakuloinen, lähiomaiset ovat tuntuneet kokevan Tapion mieleltään sairaammaksi kuin hän onkaan. Edes äiti ei ole jaksanut kuunnella hänen huoliaan.

– Äiti on sanonut, että minusta on huolta ja murhetta. Äitini tuntee ilmeisesti olevansa jollain tavalla pakotettu olemaan siskoni puolella. Ymmärrä sen hyvin.

Narsisti ei ikinä myönnä virheitään

Ovela sisko on toteuttanut henkistä ylivaltaa pienillä teoilla, kuten puuttumalla Tapion perheen asioihin. Kiusa on usein naamioitu auttamiseksi ja huolenpidoksi. Edellisen kerran jälkeen, kun sisko puuttui Tapion perheen sisäisiin asioihin, mies päätti pysyä lujana ja vaati siskoaan tunnustamaan, että tämä oli tehnyt väärin.

– Riittäisi, että hän tulisi hieman vastaan ja myöntäisi ylireagoineensa. Mutta hän kieltää sen viimeiseen asti. Pohdiskelen sitä, että onko hänellä aito huoli veljestään vai onko siinä taustalla vain se, että hän pelkää menettävänsä ylivoimaisuutensa.

"Olen nähnyt naamion taakse"

Tapio kertoo, ettei sisko ole koskaan myöntänyt olleensa missään asiassa väärässä. Hän ei koskaan kärsi stressistä eikä pelkää mitään omien sanojensa mukaan. Tapiota pelottaa, miten joku ihminen voi vaikuttaa niin paljon toisen ihmisen elämään.

– Olen nähnyt pintaa syvemmälle. Tietysti häntä harmittaa, kun olen huomannut, että hänellä taitaakin olla vain oma lehmä ojassa. Toivon, että äiti ei olisi ollut näkemässä tätä.

Tapio itse on yrittänyt hakea tuskalliseen tilanteeseen apua, mutta sisko ei ikipäivänä uskoisi, että hänessä itsessään olisi jotain vikaa. Niinpä Tapiolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää taistella sisaren ylivaltaa vastaan.

– Miten tällainen ihminen voi saada kaikki omalle puolelleen ja katsomaan asioita omilla silmillään, Tapio ihmettelee.

Lue myös juttu:

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat