Nämä yleiset tavat tekevät sinusta lihavan – sorrutko?

Rasvaa syytettiin vuosikymmeniä lihavuusepidemian aiheuttajaksi, mutta todellisuudessa syyt painonnousuun piilevät aivan muissa tekijöissä.

Rasva ei lihota ihmistä – kalorit lihottavat. Joskus rasvattomat ruoat voivat olla jopa kaloripommeja, sillä ne pumpataan usein täyteen sokeria ja kemikaaleja. Mikä sitten saa ihmisen lihomaan? Jos sinulla on taipumusta ylipainoon, kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin:

1. Rasvattomien ruokien syöminen

Rasvattomilla ruoilla saatat hyvällä tuurilla säästää muutaman kalorin, mutta korvaat samalla aidot ainesosat teollisilla makeutusaineilla tai lihottavilla sokereilla.

2. Liian vähäinen uni

Tutkimuksen mukaan liian vähäinen uni voi lisätä keskivartalorasvan määrää huomattavasti. Univaje saa myös ihmisen sortumaan herkutteluun helpommin. Nukkuminen kannattaa!

3. Virvoitusjuomien juominen

Sokeriset virvoitusjuomat eivät tee hyvää elimistölle, mutta älä myöskään luota dieettiversioihin. Tutkijoiden mukaan dieettivirvoitusjuomien sisältämät makeutusaineet lisäävät ruokahalua.

4. Aterioiden väliin jättäminen

Paastoaminen ei kannata! Aterioiden väliin jättäminen itse asiassa kasvattaa riskiä ylipainoon. Erityisesti aamiaiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tutkijoiden mukaan sen väliin jättäminen kasvattaa ylipainoriskin 4,5 kertaiseksi. Aterioiden unohtaminen hidastaa aineenvaihduntaa ja lisää näläntunnetta.

5. Liian nopea syöminen

Älä hotki ruokaasi! Vatsallasi kestää jopa 20 minuuttia välittää viesti kylläisyydestä aivoillesi.

6. Television katselu syödessä

Keskity syödessä syömiseen, älä esimerkiksi television katseluun. Näin vältät turhan napostelun ja ylisyömisen.

7. Valkoisen leivän syönti

Vaaleat vehnäleivät sisältävät vain murto-osan ravintoaineista verrattuna täysjyväleipään. Vaalea leipä ei myöskään täytä vatsaa täysjyvän lailla.

8. Liian vähäinen veden juonti

Riittävä veden juonti pitää aineenvaihduntasi käynnissä! Tutkimuksen mukaan vettä runsaasti juovat ihmiset laihtuvat yli 30 prosenttia nopeammin.

9. Liian myöhään syöminen

Jos menet täydellä vatsalla nukkumaan, kehosi ei pysty lepäämään kunnolla, mikä kasvattaa riskiä ylipainoon.

10. Tunnesyöminen

Älä käytä ruokaa palkitsijana tai lohduttajana. Lohturuoan syöjillä riski ylipainoriski voi olla jopa 13 kertainen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja