Nämä viisi asiaa ruokavaliossasi saavat sinut väsymään

Etkö ole keksinyt syytä jatkuvalle väsymykselle? Lue, mitkä viisi syytä saattavat olla piristymisesi esteenä!

Syötkö hyvin ja terveellisesti, nukut hyvin etkä juuri stressaa, mutta silti väsyttää? Lue viisi syytä, jotka saavat sinut väsähtämään, vaikka ruokavaliosi olisikin terveellinen.

Olet pitkiä aikoja syömättä

Aina, kun kuluu kaksikin tuntia syömättä, verensokerisi laskee eikä se tee hyvää energiatasollesi. Jos verensokeri laskee, olet väsynyt, nälkäinen, ärtyisä ja keskittymiskyvytön. Syö siis jotain pientä 2–4 tunnin välein pitääksesi verensokerin tasaisena. Syö myös viimeistään tunti heräämisesi jälkeen, jolloin verensokerisi on matalimmillaan.

Aamupalasi on liian valkoinen

Yksi energian vihollisista on sokerinen aamupala: valkoinen paahtoleipä, pannukakut ja muffinssit ovat kiellettyjen listalla. Syö sen sijaan jotain kuitupitoista. Kokeile vaikkapa kaurapuuroa, ohraa ja pähkinöitä. Kuitu hidastaa sokerien ja rasvojen imeytymistä ja suojaa verensokerin vaihteluilta.

Syöt "vääriä" vihanneksia

Kaikki vihannekset ovat hyviä, mutta eniten tehoja saat parsa- , kukka- ja lehtikaaleista. Ne sisältävät isotiosyanaattia, jotka aktivoivat Nrf2-nimisen proteiinin, joka vuorostaan saa aikaan mitokondrion. Mitä enemmän soluissa on mitokondrioita, sitä paremmin lihakset toimivat ja sitä vähemmän väsyttää.

Vältät punaista lihaa

Syötkö lähinnä kasviksia? Oletko kahvin tai teen orja? Saatat tarvita lisää rautaa, joka on avaintekijä, jos haluat jaksaa aamusta iltaan väsähtämättä.

Naudanliha on raudan paras lähde, mutta voit kokeilla myös papuja ja pinaattia. Jotta rauta imeytyisi hyvin, syö C-vitamiinipitoista ruokaa, kuten appelsiinimehua, marjoja ja tomaatteja, ja vältä kahvia ja teetä tunti aterian jälkeen, sillä tanniinihapot voivat estää raudan imeytymisen.

Olet vähentänyt liikaa hiilihydraatteja

Kehomme kulkevat hiilareiden voimin. Hiilihydraatit auttavat kehoa polttamaan rasvaa tyhjentämättä energiaa lihaksista. Lisää ruokavalioosi edes täysjyväpastaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja